Znásilnenie pripomína stredovek, myslí si Kolíková. Burajová sa stretla s prípadmi, keď súd ženám krivdil

ta3
16.2.2024 21:15

V relácii Pozrime sa na to diskutovali o znásilnení Mária Kolíková (SaS), Ján Mažgút (Smer-SD), odborníčka na sexuálne násilie Barbora Burajová, aj Matej Snopko, bývalý kriminalista.

pozrime sa na to 16.2
ta3

Znásilnenie podľa Márie Kolíkovej vo veľkej miere pripomína stredovek. "Pri znásilnení zákon predpokladá, že buď to bude s násilím, alebo pod hrozbou násilia. Nepredpokladá sa, že by sa vyžadoval súhlas tej osoby, ktorá je prítomná pri sexuálnych praktikách". Myslí si, že je definícia zastaralá, treba sa s ňou podľa jej slov niekam pohnúť.

Prispôsobenie dobe

Ján Mažgút tvrdí, že znásilnenie sa podľa výkladu zákona v súčasnosti týka žien. "Nebránim sa diskusií, že by sa okruh rozšíril aj o sexuálne praktiky a iné osoby ako sú ženy. Samotná definícia pojmu by sa mohla rozšíriť aby sa prispôsobila dobe," myslí si Mažgút.

Barbora Burajová si myslí, že definícia spôsobuje problémy aj pri reakciách obetí: "Napríklad zamrznutím v dôsledku traumatického zážitku alebo s násilím, donútením k pohlavnému styku v partnerských vzťahoch. Žena nechala všetko sebou prejsť aby netraumatizovala deti a nedostala bitku. Judikatúra od nás vyžaduje, že pri znásilnení má byť vyvinutý aktívny odpor, inak sa môže stať, že skutok nebude kvalifikovaný ako znásilnenie".

Zamietnutie súdom

Burajová vykreslila aj prípad, ktorý riešila: "Videla som súdne rozhodnutie, kde mala žena zranenia análne aj vaginálne, napriek tomu súd povedal, že jej odpor nebol mienený vážne, pretože kričala na syna do druhej izby, aby zavolal dedovi a podľa súdu mala kričať zavolaj políciu".

Matej Snopko tvrdí, že spoločnosť sa vyvíja, a tak sa vyvíja aj zločin - "Musí sa vyvíjať aj náš prístup v tejto veci. Zaujímavosť je, že v začiatkoch motorizmu bola nehoda so smrťou. Vodič bol opitý a bola to silne poľahčujúca okolnosť. Dnes by sme sa na to nepozerali. Aj tieto sexuálne trestné činy prechádzajú vývojom. Mali by sme na tieto činy reagovať pružne, a podľa toho ich upravovať".

Celú časť relácie Pozrime sa na to si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok