Na Úniu nemáme pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou, kritizuje Kiska

TA3 TASR
16.9.2016 12:39

Európski lídri by sa mali sústrediť na veci, ktoré členské štáty Európskej únie spájajú, a vyvarovať sa riešení, ktoré by medzi ľuďmi vyvolali negatívne emócie. Povedal to prezident Andrej Kiska v súvislosti s neformálnym summitom lídrov EÚ v Bratislave. Želal by si, aby bratislavský summit priniesol signál o jednote a spoločnej budúcnosti.

Pripomenul "zvláštnu náladu"

"Želám si, aby bratislavský summit EÚ odštartoval obnovenie dôvery. Naša spoločná Európa nám za to stojí," vyhlásil Kiska. Lídri by si mali postaviť jasné body a presný časový plán v oblastiach, ktoré nás spájajú. "Ako napríklad bezpečnosť, ochrana a kontrola hraníc Schengenu," doplnil Kiska.

Pripomenul "zvláštnu náladu", pesimizmus a kritiku voči Únii. "O Únii sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Napriek tomu všetkému ale skutočnosť a výsledky európskej spolupráce sú oveľa lepšie ako táto nálada," zdôraznila hlava štátu.

Kríza dôvery a sebadôvery

Podľa slovenského prezidenta ide v Euróspkej únii o krízu dôvery a sebadôvery. "Myslím si, že nikto nemá zázračné riešenie, ako toto obdobie prekonať a dôveru obnoviť. Ale môžeme na tom začať pracovať," povedal Kiska, ktorý by si želal, aby bratislavský summit ukončil emocionálne rozdelenie Európy.

"A keby ľudia v celej Európe počuli z Bratislavy, že priekopy boli zasypané a priepasti preklenuté. Keby Európa vyslala jasný signál o jednote a spoločnej budúcnosti," vyhlásil prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok