Ruskí hackeri zaútočili na olympionikov z Ria, zverejnili citlivé údaje

TA3 TASR
15.9.2016 18:50

Svetová antidopingová agentúra potvrdila ďalší hackerský útok do databázy počas olympiády v Riu de Janeiro z dielne ruskej skupiny APT 28 známej aj ako Fancy Bear.

Ruskí hackeri zaútočili na olympionikov z Ria, zverejnili citlivé údaje
SITA/AP

Údaje o dlhodobej liečbe

Hackeri zverejnili dáta 25 športovcov z ôsmich krajín vrátane britských cyklistov Chrisa Froomea a Bradleyho Wigginsa - víťazov Tour de France.

Podľa WADA je medzi nimi športovcami 10 Američanov, päť Nemcov i Britov a po jednom športovcovi z Česka, Dánska, Poľska, Rumunska a Ruska. "Tento kriminálny útok môže spôsobiť obavy všetkým športovcom štartujúcim na olympiáde v Riu. Nie iba tým, ktorých sa priamo dotýka. Za počínaním skupiny Fancy Bar je snaha poškodiť povesť športovcov," zdôraznil generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli.

Dokumenty WADA skrývali informácie aj o medicínskych výnimkách pre športovcov, ktorí sa dlhodobo liečia. Môžu tak oprávnene užívať látky, ktoré inak figurujú na zozname zakázaných látok. "Som sklamaná, že moje súkromné zdravotné údaje získali hackeri a zverejnili ich bez môjho súhlasu," vyhlásila tenistka Venus Williamsová, ktorá tiež dostala od antidopingových orgánov výnimku na terapeutické účely. "Riadila som sa pravidlami antidopingového programu v tenise, požiadala som o výnimku a dostala som ju," vysvetlila Williamsová.

Povolené lieky

Českou zástupkyňou v zozname je tenistka Petra Kvitová. Šestnásta hráčka sveta má od detstva astmu. "Petra požiadala o výnimku už pred siedmimi rokmi. Dnes sa jedná o bežne povolenú látku," povedal hovorca tenistky Karel Tejkal pre portál idnes.cz.

Zoznam povolených liekov na astmu zverejňuje aj Antidopingový výbor ČR. Všeobecne je možné užívať napríklad salbutamol, salmeterol a formoterol inhalačnou formou v terapeutických dávkach. Ako pripomenul idnes.cz, Kvitová inhalátory používať musí, minimálne v minulosti tak robila priamo na kurte. Problémy jej robí najmä vysoká vlhkosť vzduchu.

"V prípade Kvitová je všetko úplne v poriadku. Útok hackerov je úder vedľa, len snaha o diskreditáciu určitých športovcov, WADA a systému Adams. Ten je tŕňom oku všetkým, ktorí naopak o organizovaný doping usilujú," povedal Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Olympijská šampiónka v gymnastike Simone Bilesová na Twitteri priznala, že trpí syndrómom ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou) a že preto je už od detstva nútená užívať lieky. "Mať ADHD a brať na to lieky nie je nič, za čo by som sa musela hanbiť. Nemám ani obavy z toho, že sa to ľudia dozvedia," reagovala Bilesová. "Vždy som dodržiavala pravidlá."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok