Žilinka navštívil reedukačné centrum. Podmienky sú tu katastrofálne a nehodné starostlivosti o maloletých, zhodnotil

ta3/TASR
13.2.2024 15:46

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka absolvoval spolu so svojím námestníkom Jozefom Sedlákom neohlásenú návštevu Reedukačného centra Trstín. Šéf Generálnej prokuratúry SR hovorí o katastrofálnych podmienkach, ktoré sú nehodné starostlivosti o maloletých v 21. storočí.

417503881_814388724038519_7619504141403519785_n.jpg
Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

Nečakaná návšteva

"Aj dnešná návšteva ma len utvrdila v nevyhnutnosti koncepčnej a systémovej zmeny starostlivosti štátu o deti. Zmeny musia garantovať vytvorenie takých podmienok, ktoré zamestnancom reedukačných centier umožnia reálne vykonávať svoje poslanie v najlepšom záujme detí," zdôraznil Žilinka na sociálnej sieti.

Centrá neplnia účel

Aj na základe osobnej návštevy považuje vystúpenie v pléne Národnej rady SR, o ktoré požiadal 17. januára, za ešte naliehavejšie.

Generálna prokuratúra SR v minulom roku realizovala kontrolu v reedukačných zariadeniach na Slovensku.

Vo výsledku skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.

Alarmujúci stav

Považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, čo sa deje v reedukačných centrách.

Reakcia SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) prijala s veľkým prekvapením utorkové verejné vyhlásenie Maroša Žilinku na sociálnej sieti, kde otvorene priznal, že "pri novele Trestného zákona absentovala odborná a vecná argumentácia, sám pritom k danej téme vyše dvoch mesiacov mlčal," píše strana.

Práve Maroš Žilinka má podľa strany SaS ako generálny prokurátor chrániť práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb a štátu.

"Je veľmi smutné, že absenciu odbornej a vecnej argumentácie si Maroš Žilinka všimol až 13. februára, teda po schválení 70-stranovej novely Trestného zákona s ďalšími desiatkami strán pozmeňovacích návrhov. Práve Sloboda a Solidarita opakovane Žilinku vyzývala, aby sa k zákonu vyjadril, aby využil právo vystúpiť v pléne NR SR a aby zverejnil svoje pripomienky. Žilinka však miesto toho vyše dvoch mesiacov mlčal, a preto je za schválenie novely a jej znenie nepochybne spoluzodpovedný. Kým sa verejnosť nedozvedela o neprijateľných zásahoch do práv obetí sexuálneho násilia, tak sa venoval všetkému možnému, len tomuto zákonu nie. Považujem to za alibizmus, na ktorý dopláca spravodlivosť na Slovensku," hovorí Mária Kolíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok