Obliecť sa do tradície sa oplatí. Čína v rámci osláv Lunárneho nového roka ponúka ľuďom v krojoch cestovanie zadarmo

12.2.2024 16:15

Turisti v čínskom meste Suzhou môžu cestovať metrom úplne zadarmo. Stačí, ak budú oblečení v tradičnom odeve Hanfu.

Turisti oblečený v tradičnom odeve Hanfu.jpg
Foto: TASR/AP
Turisti oblečení v tradičnom odeve Hanfu


Turisti využívajúci metro v meste Suzhou v Číne tento týždeň by mohli mať pocit, ako keby sa ocitli v časoch spred niekoľkých storočí.

Návrat k Tradícii

Suzhou, mesto známe výrobou hodvábu a tradičnými záhradami s populáciou presahujúcou 10 miliónov obyvateľov a nachádzajúce sa len 1,5 hodiny jazdy od Šanghaja, ponúka počas obdobia Lunárneho nového roka týždeň bezplatných jázd v metre pre cestujúcich oblečených v Hanfu. Ide o tradičný odev väčšinovej etnickej skupiny Han, nosený počas dynastie Qing (1644-1912).

Táto ponuka nie je náhodná, keďže obliekanie sa do tradičných krojov na návštevu miestnych atrakcií sa v posledných rokoch stalo populárnym spôsobom, ako vyjadriť sviatočného ducha. Obľúbeným je prekvapivo najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí tento týždeň húfne zdieľajú na sociálnych sieťach fotky svojich výletov.

Pozrite si archívnu reportáž o turistickej dani v Benátkach.

Oživenie tradičnej módy

Čo presne spĺňa kritériá na Hanfu? Existuje mnoho rôznych štýlov oblečenia inšpirovaných viacerými čínskymi dynastiami. Väčšinou zahŕňajú dlhý voľný plášť s prekríženým golierom.

V roku 2019 CNN Style informovalo o návrate tradičnej čínskej módy, pričom celková trhová hodnota priemyslu Hanfu bola, podľa štátnych médií, v tom čase odhadovaná na 1,09 miliardy juanov (129 miliónov eur).

Popularita údajne klesla počas pandémie, ale miestne médiá uvádzajú, že záujem o Hanfu v posledných mesiacoch výrazne vzrástol. V januári vyhľadávanie moderného Hanfu na populárnej nákupnej webovej stránke Taobao náhle vzrástlo o 683%.

Turistické atrakcie ožívajú

Počas 15-dňového sviatku Lunárneho nového roka, najrušnejšieho obdobia cestovania v roku v Číne, hostia navštevujú rôzne miesta v Číne.

Napríklad Yu Garden v Šanghaji, ktorá hostí 40-dňový jarný festival lampiónov, sa stala populárnym miestom pre fanúšikov Hanfu. Okolitá obchodná štvrť Wujiaochang dokonca tento rok usporiadala pre účastníkov Lunárneho nového roka Hanfu prehliadku, aby do oblasti prilákala návštevníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok