Vražda Tupého má byť premlčaná. Puškár sa však bude domáhať súdu, chce očistiť svoje meno

12.2.2024 15:35

Advokát Adam Puškár v pondelok oznámil, že chce pred súdom očistiť svoje meno. Je odhodlaný brániť sa pred súdom, že študenta nezabil.

Na snímke obžalovaný Adam P. v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas hlavného pojednávania v kauze vraždy Daniela Tupého na Mestskom súde Bratislava I
Foto: TASR/Pavol Zachar
Na snímke obžalovaný Adam P. v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas hlavného pojednávania v kauze vraždy Daniela Tupého na Mestskom súde Bratislava I.

Obvinenie a premlčanie

Vládna novela trestných kódexov by mohla vraždu Daniela Tupého premlčať, skracuje totiž premlčaciu lehotu z 20 rokov na 10. Puškár chce, aby súd vydal vecné rozhodnutie o jeho nevine namiesto toho, aby prípad bol zastavený kvôli premlčaniu. Žiada, aby padol rozsudok. Povedal to pre Aktuality.

Daniela Tupého zavraždili v roku 2005, no obvinenie voči advokátovi Puškárovi padlo až 18 rokov neskôr. Novela by spôsobila, že aj keby bol uznaný za vinného, do výkonu trestu by pre premlčanie skutku nenastúpil.

Pozrite si archívnu reportáž o prepustení Adama Puškára.

Cíti sa byť nevinný

Puškár sa cíti nevinný a je odhodlaný dokázať to na súde, kam sa prípad dostal len pred niekoľkými mesiacmi. Sľúbil, že na každom pojednávaní bude prítomný, a chce na súde vypovedať o okolnostiach vraždy.

Očistenie mena

Podobný postoj zaujal aj Jaroslav Haščák v inej kauze, v ktorej tiež preferuje riadne súdne prerokovanie svojho prípadu pred zastavením stíhania pre premlčanie. Puškár aj Haščák sa domáhajú súdneho rozhodnutia, ktoré by ich očistilo. Uprednostňujú ho pred využitím právnych technikalít, ktoré by im umožnili uniknúť pred trestom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok