Meteorológovia zaznamenali nezvyčajné februárové oteplenie. Upozorňujú na zvýšenú hladinu riek na Slovensku aj v Česku

12.2.2024 14:33 , Aktualizované: 12.2.2024 14:39

V priebehu posledných dní sme na celom území Slovenska zaznamenali oteplenie, prehánky a počas víkendu trvalý dážď a následné vzostupy vodných hladín. Podobná bola aj meteorologická a hydrologická situácia v českom povodí Moravy a v povodí Uhu a Latorice v západnej časti Ukrajiny.

Búrky a dážď spôsobili v Česku povodne. Hasiči absolvovali stovky výjazdov
Foto: TASR/Milan Kapusta

Maximálne denné úhrny zrážok boli zaznamenané 11. februára v oblasti Nízkych Tatier (24-hodinový úhrn do 95 mm v Demänovskej doline v Jasnej).

Hladina riek sa zvyšuje

Najvýraznejšie vzostupy sme zaznamenali na tokoch povodí horného Váhu, hornej Nitry, horného Hrona, Slanej, dolnej Toryse, dolnom Hornáde, Latorici a Bodrogu, Uhu a Latorice na Ukrajine. Na Revúcej v Podsuchej hladina prekročila úroveň zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity (SPA). Aktuálne je hladina po kulminácii v poklese nad úrovňou 2. SPA.

Hladiny zodpovedajúce 2. SPA sú prekročené na Hrone v Banskej Bystrici (mierny vzostup) a niektorých prítokoch horného Hrona (ustálenosť), dolnom Laborci (mierny vzostup), Latorici (mierny vzostup) a Bodrogu (mierny vzostup). Na viacerých ďalších tokoch sú prekročené 1. SPA.

Prečítajte si v článku nižšie, pre ktoré okresy platí výstraha druhého stupňa.

Vyjadrenie meteorológov

"Na základe predpovedaného vývoja počasia očakávame v najbližších hodinách vzostupy v hornej časti slovenského úseku Moravy s prekročením 1.SPA, na strednom a dolnom Hrone, na Ipli, na dolnej Toryse, dolnom Hornáde, dolnej Ondave, Latorici a Bodrogu. Ostatné časti tokov kulminujú alebo sú po kulminácii v miernom poklese až poklese," informujú o tom meteorológovia.

Vodné toky pod vodnými dielami budú ovplyvnené manipuláciou.

Niektoré rokliny v Slovenskom raji uzavreli

Pre zvýšenú hladinu vodných tokov v Slovenskom raji uzavreli niektoré rokliny. Informovala o tom Správa národného parku na svojom webovom sídle s tým, že uzávera platí od pondelka.

Vodné toky sa dvihli z dôvodu silného dažďa z posledných dní a tiež v dôsledku topenia snehu. Aktuálne sú tak uzavreté rokliny Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol a Malý a Veľký Kyseľ. Ochranári budú informácie o obmedzeniach priebežne aktualizovať na stránke www.npslovenskyraj.sk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok