Zosuvy na Slovensku: Odborník pre ta3 vysvetlil, prečo internet zahltili správy o deformáciách svahov

ta3/Martin Belej
15.2.2024 17:06

V posledných týždňoch došlo na Slovensku k viacerým svahovým deformáciám. Podstatným faktorom zosuvov sú nadpriemerné zrážky. Vedúci oddelenia inžinierskej geológie Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Pavel Liščák, pre ta3 vysvetlil, prečo k incidentom dochádzalo, a aká je pravdepodobnosť, že sa javy zopakujú.

Zosuv
TASR/Oliver Ondráš (ilustračný záber)
Na snímke je zosunutá časť cesty III/3225 Levoča - Závada 6. apríla 2020.

Zrážky na Slovensku

Vo viacerých častiach Slovenska počas posledného obdobia dážď spôsobil zosuvy, stúpanie vodných tokov a padanie skál. Primátor Košíc vo štvrtok (15. 2.) vyhlásil mimoriadnu situáciu mesta pre komplikáciu spôsobenú počasím. Dôvodom je odtrhnutá a zosunutá krajnica na 80-metrovom úseku pravého pruhu cesty od Baránka na Bankov. Len minulý týždeň sme informovali o zosuvoch v rôznych častiach Slovenska, ale tiež o padajúcich skalách pri Strečne, ktoré ohrozovali ľudí na cestách.

Pozrite si archívnu reportáž o padajúcich skalách pri Strečne:

Dážď, ktorý prispieva k zosuvným procesom

Inžiniersky geológ Pavel Liščák, ktorý pôsobí v Štátnom geologickom ústave Dionýza Štúra, pre ta3 opísal dôvody, prečo k zosuvu dochádza.

Zosuvy a iné svahové deformácie často vznikajú vplyvom ľudskej činnosti, napríklad necitlivými zemnými úpravami. V posledných prípadoch však boli "rozhodujúce klimatické faktory“, priblížil vedec.

Posledné prípady

Geológ dodal, že od októbra do decembra minulého roka boli mesačné úhrny zrážok miestami viac ako dvojnásobné oproti dlhodobému priemeru. „Navyše, dažďové zrážky v decembri padali do snehovej prikrývky, ktorá sa topila a tiež prispela k nasycovaniu horninových masívov, do ktorých sa tak dostalo veľké množstvo vody. Zrážky tak prispeli k zníženiu stability svahov a k zosuvom v jednotlivých častiach Slovenska,“ vysvetlil Liščák.

Pozrite si tiež fotogalériu zosuvu, ktorý sa stal 9. 2. 2024:

Geológ tiež prezradil, že pokiaľ bude v nasledujúcom období teplo a menej zrážok, pravdepodobnosť výskytu ďalších zosuvov klesne, keďže za takýchto okolností sa viacej vody, prítomnej v zemných masívov, vyparí.

Existujú opatrenia, ktoré môžu majetok pred nepriaznivými dopadmi zosuvov ochrániť. „To sa však musí riešiť komplexne. Nemôžete pustiť vodu, ktorú vy zachytíte, susedovi, ktorý býva pod vami. Ak je nejaký investičný zámer na väčšom území, mal by zahŕňať efektívne odvodnenie území s plánovanou výstavbou. Obzvlášť, ak sú náchylné na svahové deformácie, a to v zmysle podkladov zhotovených viacerými generáciami slovenských inžinierskych geológov,“ vysvetlil. Takýto podklad na celoštátnej úrovni v súčasnosti poskytuje Atlas máp stability svahov SR, ktorý je pre odbornú a laickú verejnosť dostupný na webstránke.

Čo robiť v prípade prírodnej katastrofy?

Ak dôjde k nepriaznivému incidentu väčšieho rozsahu, je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 112. Číslo je potrebné využiť okrem prípadov dopravných nehôd, únikov chemikálií, požiarov a podobne, aj v prípade prírodnej katastrofy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok