Demonštrácia voči samojazdiacim autám? Oslavu čínskeho Nového roka v San Francisku poznačila výtržnosť

12.2.2024 13:43

Pri oslavách čínskeho Nového roka v San Franciscu došlo k útoku na samoriadiace vozidlo Waymo, čím sa otvorila debata o technologickej inovácii a spoločenskom odpore, pripomínajúc historický luddizmus. Ten bol hnutím, ktoré bojovalo proti zavádzaniu strojov vo Veľkej Británii. Incident bez zranení zdôrazňuje výzvy prijatia autonómnej mobility.

Waymo autonómne auto
Foto: TASR/AP
Autonómne vozidlo Waymo

Pokrok vs. odpor

V noci na sobotu sa v San Franciscu odohrala dramatická udalosť, ktorá pripomína historické napätie medzi technologickým pokrokom a spoločenským odporom. V čínskej štvrti mesta bolo skupinou ľudí zničené a následne zapálené autonómne vozidlo spoločnosti Waymo, patriace pod Alphabet. Stalo sa tak v čase osláv čínskeho lunárneho nového roka.

Pozrite si video z celého incidentu.

Vhodená pyrotechnika

Počas incidentu niektorí účastníci osláv skákali na kapotu vozidla a ničili jeho čelné sklo, iní ich povzbudzovali svojím potleskom, prípadne sprejovali graffiti. Útok na vozidlo vyvrcholil vrhnutím zábavnej pyrotechniky do jeho vnútra. To viedlo k zachváteniu plameňmi.

Tento čin predstavuje najdeštruktívnejší útok na autonómne vozidlá (vozidlá bez šoféra) v USA a vyvoláva otázky o vzťahu spoločnosti k technologickej inovácii. Pripomína to útoky robotníkov na stroje v 19. storočí, známe ako luddizmus, kde skupiny ľudí ničili výrobné stroje ako formu protestu proti priemyselnej revolúcii, ktorú považovali za hrozbu pre ich zamestnanie a spôsob života.

Pozrite si archívnu reportáž o vývoji autonómneho vozidla slovenskými študentami.

Nikto sa nezranil

Počas incidentu nebol nikto zranený, keďže vozidlo Waymo v čase útoku neprevážalo žiadnych pasažierov. Spoločnosť Waymo, ktorá ponúka služby bezpilotného ride-hailing v Phoenixe, vyjadrila odhodlanie pokračovať vo svojej činnosti napriek tomuto násilnému činu. Pracuje tiež na rozšírení svojich služieb do Los Angeles a Austinu v Texase.

Sanfranciská polícia vyšetruje príčinu požiaru. Incident je pripomienkou rastúceho verejného nepriateľstva voči autonómnym vozidlám, čo bolo zaznamenané aj v minulosti, keď ľudia blokovali ich trasy, snažili sa dostať do vozidiel alebo skákali na ich kapoty.

Pozornosť médií

Tento incident sa odohral len deň pred Super Bowl NFL medzi San Francisco 49ers a Kansas City Chiefs, čo ešte viac zvyšuje pozornosť verejnosti na túto udalosť.

Waymo, ako aj ostatné spoločnosti venujúce sa vývoju autonómnych vozidiel, čelí výzve nájsť rovnováhu medzi inováciou a bezpečnosťou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok