Minister obrany USA je v nemocnici. Austin sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti

12.2.2024 07:23

Amerického ministra obrany Lloyda Austina premiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti pre naliehavé problémy s močovým mechúrom, informovali dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na oznámenie Pentagonu.

Austin poveril výkonom svojich povinností námestníčku Kathleen Hicksovú. Ministra vo vojenskej nemocnici prijali v nedeľu večer miestneho času.

"Dnes večer, po sérii testov a hodnotení, bol minister prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti v Národnom vojenskom zdravotníckom stredisku Waltera Reeda za účelom podpornej starostlivosti a starostlivého sledovania," citovala z komuniké ministerstva obrany agentúra AFP.

Austinov zdravotný stav je pod drobnohľadom od vtedy, čo bol po Novom roku hospitalizovaný a niekoľko dní o tom nevedeli najvyšší predstavitelia USA ani prezident Joe Biden.

Pracovníci ochranky v nedeľu popoludní odviezli Austina na vojenskú kliniku blízko Washingtonu s príznakmi akútnych ťažkostí s močovým mechúrom. Pentagon najprv vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že minister má pri sebe potrebné komunikačné prostriedky, aby mohol plniť svoje povinnosti z nemocnice. Večer potom prišlo oznámenie, že povinnosti prevzala námestníčka Hicksová.

Sedemdesiatročný Austin na začiatku januára strávil 14 dní v nemocnici kvôli komplikáciám po decembrovej operácii rakoviny prostaty. Časť americkej verejnosti aj niektorých členov Kongresu pohoršilo, že Austin hospitalizáciu niekoľko dní tajil pred médiami aj pred prezidentom Bidenom. Niektorí prominentní republikáni, vrátane bývalého prezidenta Donalda Trumpa, vyzvali ministra na odchod z funkcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok