Rusko pre vojnu na Ukrajine čelí nedostatku pracovníkov v zdravotníctve. Mnoho z nich utieklo za hranice

11.2.2024 20:58

Rusko pravdepodobne pociťuje v celej krajine nedostatok zdravotníckeho personálu, a to aj v dôsledku vojny proti Ukrajine. Oznámilo to v nedeľu britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvolalo na zistenia tajných služieb.

Českého medika, ktorého vážne zranili na fronte v Donbase, previezli do Kyjeva
Foto: TASR/AP
Ilustračná snímka z frontu na Ukrajine.

Informuje agentúra DPA. Ruské ministerstvo zdravotníctva už v novembri 2023 zistilo, že v krajine chýba približne 26 500 lekárov a 58 200 zdravotných sestier, uviedlo ďalej ministerstvo v pravidelnej dennej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Podľa ministerstva existujú náznaky, že k tomuto nedostatku prispieva ruská agresia voči Ukrajine.

Nemali opúšťať krajinu

Krátko po čiastočnej mobilizácii ruských ozbrojených síl v septembri 2022 dostali zdravotnícki pracovníci varovanie, aby neopúšťali krajinu. Napriek tomu až dve percentá ruských lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov odišli za hranice, aby sa vyhli odvodu. Okrem toho bolo pravdepodobne až 3000 zdravotníkov mobilizovaných na pomoc pri poskytovaní starostlivosti na bojisku, uvádza sa v aktuálnej správe.

Podľa britských tajných služieb zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa trend klesajúceho počtu pracovníkov v ruskom zdravotníctve tento rok zmenil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok