Nováková oznámila rezignáciu, ozvala sa aj opozícia. Kedy bude mať Maďarsko nového prezidenta?

11.2.2024 12:36 , Aktualizované: 11.2.2024 13:47

Maďarsko bude mať nového prezidenta v marci. V súvislosti s abdikáciou Katalin Novákovej to vo verejnoprávnom rozhlase vyhlásil predseda vládnej strany Fidesz. Opozícia má konkrétne nápady.

Nápady opozície

Na kauzu reagovali v nedeľu viaceré opozičné subjekty. Tie podľa servera infostart.hu požadujú priamu voľbu hlavy štátu namiesto parlamentnej voľby, ale objavili sa aj iniciatívy na zrušenie doživotných benefitov Novákovej.

Spolupredsedníčka strany Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová navrhla, aby po odstúpení Novákovej odobrali benefity vo forme mzdy 4,5 milióna forintov (11 599 eur), luxusného vozidla s vodičom, služobného bytu aj sekretariátu, na ktoré má v zmysle zákona bývalá hlava štátu doživotne nárok.

Maďarská socialistická strana (MSZP) ešte v sobotu avizovala, že iniciuje novelu ústavy s cieľom presadiť priamu voľbu prezidenta republiky. Socialisti pripomenuli, že takýto krok iniciovali už aj v roku 1989.

S rovnakým zámerom spúšťa Demokratická koalícia (DK) petíciu za priamu voľbu hlavy štátu, oznámila podpredsedníčka a poslankyňa Európskeho parlamentu za DK Klára Dobrevová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok