Únia sa nachádza v existenčnej kríze, priznal Juncker v prejave

TA3 ČTK SITA
14.9.2016 10:17

Únia na tom nie je dobre. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v očakávanom prejave kritizoval sebectvo jednotlivých štátov a načrtol, ako by mala vyzerať ďalšia spolupráca s Britániou.

Štáty riešia len vlastné záujmy

Členské štáty príliš často hovoria len o vlastných národných záujmoch, uviedol Juncker v prejave o stave EÚ, s ktorým vystúpil v Európskom parlamente v Štrasburgu.

"Počet oblastí, v ktorých solidárne spolupracujeme, je príliš malý," vyhlásil Juncker s tým, že EÚ "stále nemá dostatok únie". Blok podľa neho potrebuje viac jednotného postupu napriek značnému odporu voči centralizovanejším právomociam únie. Šéf EK europoslancom povedal, že integrácia EÚ nemôže byť ponechaná len na záujmoch jednotlivých členských štátov. 

V súvislosti s hlasovaním Britov za vystúpenie z EÚ Juncker povedal, že želanie dosiahnuť brexit je len symptómom, pretože medzi terajšími ešte 28 štátmi únie panujú hlboké rozpory v otázkach toho, ako prekonať hospodársky útlm, utečeneckú krízu a terorizmus.

Prístup za trh za voľný vstup

Británia nedostane neobmedzený prístup na jednotný trh Európskej únie, ak neumožní občanom jej členských krajín voľný vstup na svoje územie, vyhlásil Juncker. Británia má záujem udržať si prístup na jednotný trh EÚ napriek rozhodnutiu o odchode z bloku v júnovom referende.

"Iba tí, ktorí sa cítia byť viazaní slobodou pohybu osôb a pracovníkov, môžu mať neobmedzený prístup na vnútorný trh. Nebude tu žiaden vnútorný trh á la carte (podľa vlastného výberu)", citovala Junckera tlačová agentúra DPA.

EÚ a Británia musia udržiavať "priateľské" vzťahy, pokračoval Juncker. A poznamenal, že ľudia mimo EÚ si lámu hlavy nad tým, či brexit - ako sa rozhodnutie Británie o odchode z EÚ začalo nazývať - bude znamenať začiatok konca celej únie.
"Hovorím tu a teraz: rešpektujeme britské rozhodnutie, ale prijímame ho s ľútosťou, pretože existencia EÚ nie je ohrozená," uviedol šéf EK. Priznal však, že EÚ v súčasnosti nie je "v špičkovej forme" a čelí niektorým aspektom existenčnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok