Ruská opozícia ohlásila masový protest proti volebným podvodom

TASR
5.3.2012 06:43

Ruská opozícia chce dnes priviesť do ulíc Moskvy desaťtisíce svojich stúpencov na protest proti údajným podvodom v nedeľných prezidentských voľbách.

Ruská opozícia ohlásila masový protest proti volebným podvodom
SITA

Podľa očakávaní v nich nielen že zvíťazil premiér Vladimir Putin, ktorý získal aj nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na okamžité víťazstvo. Jeho odporcovia sa zídu o 16.00 SEČ na demonštrácii neďaleko Kremľa.
Opoziční predstavitelia a pozorovatelia však tvrdia, že hlasovanie poznačili rozsiahle volebné podvody a neregulárnosti. Najviac ich bolo údajne hlásených z Moskvy a Petrohradu.

Mimovládna organizácia GOLOS financovaná vládou USA v nedeľu zaznamenala asi 5000 prípadov porušenia volebných pravidiel. Západní pozorovatelia zverejnia svoje hodnotenie dnes dopoludnia. Podľa predsedu ruskej Ústrednej volebnej komisie Vladimira Čurova sa väčšina správ o narušení volebného poriadku sa ukázala byť bezpredmetná, niektoré sa však dokázali a budú trestne stíhané.

Po zrátaní 98 percent odovzdaných hlasov má Putin 63,97-percentnú podporu. Jeho najbližší konkurent vodca komunistov Gennadij Ziuganov získal 17,17, miliardár Michail Prochorov 7,65 a vodca ultranacionalistov Vladimir Žirinovskij 6,24 percenta hlasov. Na poslednom mieste skončil bývalý predseda hornej komory parlamentu Sergej Mironov so ziskom 3,83 percenta. Priemerná volebná účasť dosiahla 64 percent, uviedla agentúra RIA Novosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok