Automobilka Jaguar začala s výstavbou, bude vyrábať 2 modely áut

TA3
13.9.2016 17:45

Slávnostným odhalením základného kameňa sa v Nitre oficiálne začala výstavba nového závodu automobilky Jaguar Land Rover. Podľa slov zástupcov podniku presahuje celková investícia sumu 1,1 miliardy libier, čo je v prepočte približne 1,4 miliardy eur.

Prvý automobil v roku 2018

Firma plánuje v prvej etape vytvoriť 2800 pracovných miest. Podľa slov operatívneho riaditeľa podniku Alexandra Wortberga sa majú prví operátori výroby zamestnávať na prelome rokov 2017 a 2018. Prvý automobil má vyjsť z výrobnej linky v druhom polroku 2018.

V prvej fáze sa má v Nitre vyrábať 150.000 áut ročne. Podľa Wortberga je závod naprojektovaný tak, aby sa v budúcnosti mohol objem výroby zdvojnásobiť. Zároveň pripomenul, že nitriansky podnik bude patriť v rámci automobilky k tým najmodernejším.

„Ide o náš prvý závod v kontinentálnej Európe a práve Európa je pre nás veľmi dôležitý trh. Slovensko je v jej srdci, a preto je lokalita v Nitre mimoriadne vhodná. Je tu výborná infraštruktúra a blízko sú aj mnohí naši dodávatelia. Británia síce odchádza z Európskej únie, ale my z Európy určite neodchádzame. Ľudia na Slovensku si môžu byť istí, že naše partnerstvo a naše záväzky sú veľmi pevné a budúcnosť je svetlá,“ skonštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover Ralph Speth.

Fico je nadšený

Podľa premiéra Roberta Fica je príchod Jaguaru na Slovensko veľkým úspechom. „Som rád, že po deviatich mesiacoch od podpísania investičnej zmluvy sa môžeme k tomuto úspechu vrátiť. Mali sme sen vytvoriť špičkový priemyselný park, ktorý prenesie Slovensko do prvej svetovej ligy. Som rád, že v Nitre takýto špičkový strategický park vyrástol. Dnes je tu 470 hektárov pripravenej pôdy, 31 kilometrov cestnej infraštruktúry, špeciálny železničný terminál a stavebné protipovodňové úpravy, ktoré ochránia priemyselný park i mesto Nitra pred 1000-ročnou vodou,“ skonštatoval Fico.

Ako doplnil, už v priebehu prípravných prác sa na spevnené plochy priviezlo 2,2 milióna ton špeciálnej hmoty, každý deň bolo na stavbe 350 až 390 nákladných áut a odpracovalo sa tu 350.000 hodín.

„Ubezpečujem investorov, že sa na nás môžu spoľahnúť aj počas približne 24-mesačnej výstavby samotného závodu. Verím, že najneskôr okolo 12. až 13. septembra v roku 2018 sa budeme môcť tešiť z prvého vyrobeného automobilu,“ zdôraznil Fico.

O prácu je veľký záujem

Do dnešného dňa prejavilo záujem o prácu v novej automobilke 40.000 ľudí. Firma však počíta s tým, že nie všetci budú vhodní pre prácu v závode.

„Musia mať tú správnu kvalifikáciu a istý stupeň zručnosti. Určite chceme investovať do rôznych miestnych projektov zameraných na vzdelávanie predovšetkým mladých ľudí. Radi by sme tiež časom na Slovensku vychovali novú generáciu automobilových inžinierov,“ pripomenul Wortberg.

Aj napriek veľkému záujmu Slovákov o prácu v automobilke pripustil, že kvalifikovanej pracovnej sily môže byť nedostatok. „Treba si uvedomiť, že my nevytvárame iba niekoľko stoviek pracovných miest, ale naša investícia vytvára násobky týchto miest. Je aj na slovenskej vláde a ďalších zainteresovaných stranách, aby dokázali tento problém riešiť. My sami chceme spraviť maximum pre výchovu kvalifikovaných pracovníkov,“ uviedol Wortberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok