Prímerie na Ukrajine sa nedodržuje, traja vojaci prišli o život

TA3 TASR
13.9.2016 16:25

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali životy troch vojakov ukrajinskej armády a ďalších 15 zranených. Informovali o tom v Kyjeve ministerstvo obrany i kancelária prezidenta Petra Porošenka.

Ďalší vojak je nezvestný

Hovorca ministerstva obrany spresnil, že dvaja z vojakov prišli o život počas bojov v blízkosti obce Stanycja Luhanska na severe Donbasu. Tretí vojak sa stal obeťou delostreleckej paľby v oblasti obce Čarmalyk. Pri ozbrojených zrážkach bolo zranených ďalších 15 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Ďalší vojak je nezvestný.

Ukrajinské vládne jednotky a Ruskom podporovaní protivládni povstalci sa v auguste dohodli na prímerí, ktoré nadobudlo platnosť 1. septembra, keď sa v Rusku i na Ukrajine tradične začína nový školský rok. Nové prestrelky sú zjavným porušením prímeria, konštatuje agentúra AP.

Zacharčenko vyhlasuje prímerie

O situácii na východe Ukrajiny diskutoval prednedávnom ruský prezident Vladimir Putin s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je kľúčovou sprostredkovateľkou kontaktov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko podľa agentúry RIA Novosti informoval, že DĽR vyhlasuje prímerie, ktoré začne platiť 15. septembra od polnoci. Vyzval tiež Kyjev, aby k jeho vyhláseniu pristúpil so "všetkou vážnosťou" a "ukázal, že aj oni sú pripravení urobiť to, nielen deklaratívne vyhlasovať".

Vo vysielaní televízie Rossija 24 Zacharčenko spresnil, že DĽR o polnoci zo 14. na 15. septembra zastaví všetky útoky na území DĽR a prestane vykonávať vojenské operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok