Diktátor Mugabe sa pre svoju novú sochu stal terčom posmechu

TA3 ČTK
13.9.2016 16:34

Živú diskusiu a posmešky na Twitteri vzbudila jedna zo sôch predstavujúca zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorú dlhoročný vodca tohto štátu na juhovýchode Afriky dostal minulý piatok.

Diktátor Mugabe sa pre svoju novú sochu stal terčom posmechu
SITA/AP Twitter

Obvinenia z vlastizrady

Podľa denníka Zimbabwe Herald sa však Mugabemu obe diela páčia, vrátane kritizovanej, doľava sa nakláňajúcej sochy, ktorá diktátora zobrauje v okuliaroch so silným rámom a so vztýčenou rukou.

"Ľudia, ktorí sochu zhotovili, a každý vládny úradník, ktorý ju videl a nezničil, by mali byť obvinení z vlastizrady," uvádza napríklad jeden z príspevkov, citovaný americkým denníkom The Washington Post. Ďalší užívateľ napísal, že Mugabe vyzerá, ako by sa chystal odštartovať.

Pád zachytili aj kamery

Autorom sochy je pritom podľa denníka miestny uznávaný sochár Dominic Benhur, ktorý vystavoval svoje diela po celom svete. Niektorí ľudia si tak položili otázku, či sa umelec Mugabemu vlastne neposmieva. Sám tvorca to ale v rozhovore so Zimbabwe Herald poprel. Ide vraj o jeho vlastný štýl tvorby.

Mugabe, ktorý vládne krajine už 36 rokov, sa stal terčom vtipov na sociálnych sieťach už skôr - napríklad keď vlani vláda popierala fakt, že prezident počas jednej akcie spadol. Incident pritom zachytili kamery. Ľudia potom na sociálnych sieťach zdieľali vtipné editované fotky incidentu.

Odmietli rešpektovať políciu

V krajine v posledných týždňoch silnie vzbura proti Mugabeho režimu. Polícia vystupňovala napätie medzi vládou a opozíciou, keď zakázala od 16. septembra na najmenej mesiac akékoľvek zhromaždenia v uliciach metropoly Harare, teda aj všetky ďalšie plánované demonštrácie proti prezidentovi.

Odporcovia režimu ihneď vyhlásili, že nariadenie neposlúchnu a obrátia sa na justíciu. "To sú posledné záchvevy režimu, ktorý zomiera. Nič lepšie od neho nečakáme. Vôbec nerešpektujú právo, ale my sa našich ústavných práv nevzdáme," povedal hovorca jedného z oficiálnych opozičných hnutí MDC.

Predstaviteľ protestnej organizácie Tajamuka vyhlásil, že na nariadenie polície nebudú brať ohľad. Zimbabwe trpí od začiatku minulého desaťročia ekonomickou krízou, ktorú sprevádza vysoká nezamestnanosť. Úrady minulý týždeň oznámili, že nemajú peniaze na zaplatenie všetkých štátnych zamestnancov a musia zrušiť 25.000 pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok