V Nemecku zatkli troch Sýrčanov, mal ich vyslať Islamský štát

TA3 TASR
13.9.2016 14:53

Nemecká spolková prokuratúra vyšetruje troch Sýrčanov pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii. Mužov vo veku 17, 18 a 26 rokov zadržali v rámci série razií a obviňujú ich, že ich do Nemecka ako utečencov vyslala džihádistická skupina Islamský štát.

Zadržali ich pri razii

Muži sú podozriví, že z poverenia IS pricestovali vlani v novembri do Nemecka, aby "buď vykonali úlohu, ktorú už dostali, alebo boli pripravení na ďalšie inštrukcie", oznámila prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, ktorá má na starosti prípady vyšetrovania terorizmu.

Na konkrétne plány trojice vyšetrovatelia podľa oznámenia pri doterajšom vyšetrovaní nenarazili. Mužov zadržali pri zásahoch v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka.

Mali falošné pasy

Zadržaný Mahir Al-H. (17) sa mal pred rokom pridať k IS v sýrskom meste Rakka, kde absolvoval výcvik zaobchádzania so zbraňami a výbušninami.

S dvoma ďalšími obvinenými, identifikovanými ako Mohamed A. (26) a Ibrahim M. (18), cestoval v polovici novembra 2015 s falošnými pasmi cez Turecko a Grécko do Nemecka.

Od IS podľa vyšetrovateľov dostali "vyššiu štvorcifernú sumu hotovosti v americkej mene", ako aj mobilné telefóny s predinštalovaným komunikačným programom.

Polícia ich sledovala dlhšie

Spolkový kriminálny úrad predtým oznámil, že skoro ráno vykonalo okolo 200 príslušníkov rôznych policajných zložiek celkovo šesť razií v rámci protiteroristickej operácie v Dolnom Sasku a Šlezvicku-Holštajnsku, pri ktorej zatkli tri osoby.

Denník Die Welt v prvej správe o operácií uviedol, že razie prebehli aj v troch domovoch pre utečencov, pričom BKA sledoval uvedených troch mužov už niekoľko mesiacov po tom, ako dostal od vnútroštátnej tajnej služby avízo na možných džihádistov.

Nemecko je v stave pohotovosti od dvoch teroristických útokov spáchaných za jeden týždeň v júli. K obom sa prihlásila IS. BKA uviedol, že útoky v Paríži a Bruseli ukázali, že IS využil prílev migrantov na vyslanie svojich ľudí do Európy. Úrad dostal vyše 400 tipov na možné spojenie migrantov s terorizmom, no vo väčšine prípadov sa podozrenie nepotvrdilo. Otvorených však bolo viac než 60 vyšetrovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok