Dolinková v ta3 vysvetlila, prečo odvolala Bláhovú. Programová vyhláška poisťovniam neumožňuje plniť si svoju rolu, kritizuje Szalay

Zdravotníctvo dostane o miliardu viac ako minulý rok. Zuzana Dolinková napriek tomu nevylučuje, že bude musieť požiadať o mimoriadne rozpočtové opatrenie a viac peňazí. Zatiaľ nie je jasné ani to, ako sa rozdelí osem miliárd zo schváleného rozpočtu. Ministerka zdravotníctva medzitým pokračuje v personálnych výmenách v rezorte. Viac o zdravotníctve sme sa rozprávali so Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) a Tomášom Szalayom (SaS).

téma 7.2
Foto: ta3
Moderátor relácie Téma dňa Peter Bielik a Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s Tomášom Szalayom (SaS).

Prečo ide programová vyhláška do medzirezortného konania? 

Ako sa prerozdelí osem miliárd v zdravotníctve? Programová vyhláška bola minulý rok schválená až 15. marca. Dnes na to boli podľa Dolinkovej objektívne dôvody, a to vznik vlády, schválenie programového vyhlásenia vlády a štátneho rozpočtu.

"Tento týždeň na gremiárnej porade zdravotníctva bola schválená táto vyhláška, ide do medzirezortného skráteného pripomienkového konania," informuje.

Trvať má sedem dní. Pričom ministerka ešte upokojovala zdravotné poisťovne aj poskytovateľov, že "nie je žiadny dôvod na akúkoľvek paniku." Ohrozené by nemalo byť poskytovanie zdravotnej starostlivosti ani platby nemocniciam. Zdravotné poisťovne dostávali podľa ministerky preddavky na mesačnej báze.

Na čo nám je rozpočtová vyhláška?

Asociácia nemocníc Slovenska sa vyjadrila, že ak nebude známy prerozdeľovací mechanizmus, nemuseli by mať na výplaty. "Je to taký štandardný rituálny tanec. Tie peniaze v zdravotníctve sú. V tejto chvíli už len čakáme na rozpočtovú vyhlášku," podotkol Szalay. Ak by bol na ministerkinom mieste, tak by vyhlášku zrušil.

"Podľa mňa by nemala existovať rozpočtová vyhláška v zdravotníctve, kde ministerstvo centralizovane nariaďuje zdravotným poisťovniam, ktorým subjektom má dať koľko peňazí v zdravotníctve," zdôraznil s tým, že súťaž spočíva práve v tom, že zdravotné poisťovne by si mali vyberať poskytovateľov a rokovať s nimi o zmluvách.

Nemalo by to podľa neho vyzerať tak, že poskytovatelia dostanú pridelené peniaze na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva. 

Pozrite si reportáž o tom, že nemocnice budú mať na platy.

Zadlžené nemocnice

Podľa Szalaya sa budú všetci oprávnene pýtať, prečo peniaze idú do nemocníc a nie do ambulantného sektora. Kritizuje najmä výkon nemocníc. Nechápe, ako je možné, že po personálnom zvýšení platov nemocnice neposkytujú lepšiu starostlivosť či vyšší počet operácií.

Zazneli od neho aj otázky, ktoré by si položil asi každý človek, ktorý využíva služby nemocnice. "Ľudia platia o jeden percentuálny bod vyššie odvody a môžu sa opýtať: Čo sme dostali? Máme kratšie čakačky? Budeme platiť menej u doktora? No nebudeme," odpovedá s tým, že toto sú otázky, kde programová vyhláška "kriví systém a neumožňuje zdravotným poisťovniam plniť si svoju rolu."

V relácii sa diskutovalo aj o výmene ľudí na dôležitých postoch. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má nové vedenie, a to lekára patológa Michala Palkoviča. Vláda práve na návrh ministerky odvolala od utorka z funkcie predsedníčky Renátu Bláhovú. Tá odmieta, že by nemala potrebnú kvalifikáciu na post predsedníčky ÚDZS, respektíve zodpovednosť za zlé hospodárenie VšZP.

"Predtým, ako sme podávali návrh na zmenu vedenia, tak sme ho museli kvalitne odôvodniť a za tým si stojím. Hovorila som o sedemročnej praxi, či už v oblasti práva, zdravotného poistenia, poskytovania zdravotnej starostlivosti alebo finančného trhu," podotkla Dolinková, čo podľa nej Bláhová nespĺňala. 

Kde nastala chyba?

Podľa ministerky mala Bláhová prax iba v oblasti auditu a daňového poradenstva. "Pochybnosti spočívali v tom, že napriek tomu, že bola šéfka úradu pre dohľad, mali sme tu VšZP, ktorá mala byť zjavne daná do nútenej správy a mal jej byť nariadený ozdravný plán," dodala.

V čase, keď bola Blahová predsedníčkou úradu, vláda podľa Dolinkovej za jej pôsobenia prijala zákon, že úrad môže, ale nemusí nariadiť nútenú správu, pokiaľ klesne základné imanie VšZP pod nejakú hodnotu.

Viaceré pochybenia podľa nej nastali napríklad s poskytovateľmi zdravotnej starosti.

Zmena k lepšiemu

"Úrad má byť nezávislý. Nemá byť závislý od politickej vôle. Obávali sme sa, že dôjde k politickému ovládnutiu a opäť príde na miesto poslušný politický nominant. Uznávam, že zmena na pozícii, že odišla Bláhová a prišiel Palkovič, je zmena k lepšiemu," vyjadril sa k situácii Szalay.

Vysvetlil, že na rozdiel od Bláhovej je Palkovič lekár. "Po tých 20 rokoch fungovania úradu si myslím, že šéfom dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou by mal byť niekto s medicínskou skúsenosťou. Je to patológ, naozaj rozumie svojej práci a rozumie zdravotníctvu," dodal Szalay.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť vo videu nižšie. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok