Viacerí umelci sú na mojej strane, nosia mi kvety, bráni sa Šimkovičová. Podpisom pod petíciou neverí, na tlačovke dovolila len dve otázky

ta3/Braňo Balogh
7.2.2024 12:53

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na tlačovej besede oznámila, že sa budú meniť pravidlá dotácií pre Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond. Vyjadrila sa aj k petícii za jej odvolanie, ktorú iniciovali umelci.

Čísla sú proti nej

Na otázku, čo hovorí na petíciu za jej odvolanie, Šimkovičová skonštatovala, že sa prešetruje.

„Je tu ešte 5,4 milióna obyvateľov, ktorí petíciu nepodpísali. Keď chceli ľudia predčasné voľby, tam bolo 600-tisíc podpisov,“ zľahčovala šéfka rezortu kultúry vyše 180-tisíc podpisov občanov. Na Slovensku pritom podľa údajov Štatistického úradu SR žilo v septembri 2023 5,4 milióna obyvateľov.

Podľa Šimkovičovej sa pod petíciu podpísalo množstvo fiktívnych osôb. Spomenula napríklad speváka Michaela Jacksona. „Je zvláštne, že ministerstvo kultúry je v hľadáčiku v Austrálii alebo v Kalifornii,“ uviedla Šimkovičová a pripomenula, že časť podpisov pochádza zo zahraničia.

Na tlačovke boli dovolené len dve novinárske otázky.

Umelci sú údajne na jej strane

„Viete, mám tu množstvo umelcov, ktorí nie sú v tomto systéme, a tí mi držia palce, nosia mi kvety,“ odpovedala na svoju obranu Šimkovičová. Spochybnila, že by bola konšpirátorkou.

Na tlačovej besede bol aj poslanec NR SR Martin Kotlár, s ktorým moderovala v TV Slovan. V tejto televízii často spochybňovali pandémiu koronavírusu a zlepšenie právneho stavu kvír komunity nazvali „LGBTI propagandou.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnili aj predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko či generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že Šimkovičová odmieta nálepku dezinformátorky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok