Členovia vlády si schválili vyššie platy. Vieme, o koľko si prilepšia premiér aj ministri. Hulvátstvo, reaguje Šimečka

6.2.2024 12:07 , Aktualizované: 6.2.2024 22:10

Členovia vlády budú mať vyššie platy. Materiál na rokovanie vlády predložil osobne predseda vlády Robert Fico. Ministri si finančne výrazne prilepšia, hoci ich základný plat je od roku 2022 kvôli vysokému zadlženiu Slovenska zmrazený v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.

Celkový príjem člena vlády sa skladá zo základného platu a paušálnych náhrad, predseda a podpredsedovia kabinetu majú ešte nárok na funkčný príplatok.

Niekoľkonásobok platu

vládneho dokumentu vyplýva, že premiér bude po novom dostávať 4,5-násobok mesačnej mzdy, čo pri 1304 eurách v roku 2022 zodpovedá navýšeniu o 5868 eur. Fico tak bude poberať mesačný plat asi 11-tisíc eur.

Podpredsedovia vlády majú nárok na 3,5-násobok mesačnej mzdy. Denisa Saková, Robert Kaliňák, Tomáš Taraba a Peter Kmec tak dostanú 4564 eur. Ministri budú mať mesačný príjem vo výške 3,1-násobku mesačnej mzdy, čomu zodpovedá suma 4042,4 eura.

Pozrite si archívnu reportáž o zvýšení platov pre členov vlády:

Odmena za konsolidáciu

Hlavným argumentom pre navýšenie platu boli výdavky spojené s výjazdovými rokovaniami vlády. Keď vláda rokuje v regiónoch, jej členovia nedostávajú finančné náhrady.

Podľa premiéra nenesú členovia vlády zodpovednosť za kroky svojich predchodcov. Pre zlú hospodársku situáciu si členovia vlády uplatnili zmrazenie platov. Tým, že súčasná Ficova vláda dala podľa vlastných slov verejné financie do poriadku, má na vyššie platy nárok. 

Väčšia zodpovednosť

Slovenskí ministri vnútra, zdravotníctva či školstva rozhodnutie vlády obhajovali napríklad tým, že ministri majú väčšiu zodpovednosť ako poslanci a že zárobok vrcholných manažérov v štátnom sektore má byť konkurencieschopný súkromnej sfére.

Vláda v dokumente ohľadom zvýšenia paušálnych náhrad uviedla, že nemôže niesť politickú zodpovednosť za hospodárenie predchádzajúcich vlád.

Zákon o štátnom rozpočte na tento rok nepočíta so zvýšením zárobkov úradníkov, policajtov, hasičov či učiteľov. Zmeniť by to mohli nové kolektívne zmluvy.

Krok kritizuje opozícia

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič bol voči zvýšeniu platov veľmi kritický. "Dnes ráno dal Pellegrini finálny súhlas Ficovi na prudké samozvýšenie platov členov vlády. Arogantne pľujú dennodenne do očí (aj) vlastných voličov. 480 tisíc zamestnancom štátu pridajú tento rok 0%, sebe skoro sto," uviedol Matovič na svojom Facebooku.

Aj podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku je zvýšenie platov neúmerne vysoké. "To, ako Fico zvyšuje plat sebe a ministrom cez paušálne náhrady, je hulvátstvo a obchádzanie zákona. Naozaj je nesprávne, aby poslanci zarábali viac než členovia vlády alebo premiér. Vláda má ale v prvom rade rešpektovať zákony. A keď ich chce meniť, tak má o tom rokovať a nie ich takto hulvátsky obchádzať," kritizoval krok Šimečka.

Navyšovanie platov rozhodnutím vlády namiesto hlasovaním v parlamente je podľa Šimečku zvýhodňovanie niekoľkých verných spolupracovníkov predsedu vlády. "Toto je celý Robert Fico - záleží mu iba na vlastných ľuďoch a rúbe vtedy hlava nehlava," doplnil líder PS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok