Opozícia zvoláva veľký protest pred parlamentom. Ak prejde novela Trestného zákona, sľubuje aj ďalšiu vlnu demonštrácií

ta3/Lenka Klobučníková
5.2.2024 16:40 , Aktualizované: 5.2.2024 17:03

Progresívne Slovensko, SaS a KDH zvolávajú protest pred Národnú radu SR na najbližšiu stredu o 17:00. Práve vtedy by podľa doterajšieho priebehu rozpravy malo dôjsť k hlasovaniu k novele Trestného zákona.

protest Bratislava
TASR/Pavol Zachar
Záber z protestu na Námestí SNP v Bratislave

"Chceme vládnym poslancom a poslankyniam ukázať, že Slovensko je proti jeho prijatiu," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. 

"Povedzme im to pred hlasovaním spoločne a nahlas. Ukážme im, že Slovensko je proti. Že budeme znovu a znovu bojovať proti snahe Ficovej vlády zmocniť sa právneho štátu, spravodlivosti a všetkého na Slovensku. Oni nemôžu a nebudú mať všetko,” uviedol Šimečka s tým, že prezidentka už v prípade prijatia novely Trestného zákona avizovala jeho vetovanie. 

Nová vlna protestov

Opozícia preto zároveň avizuje novú celoslovenskú vlnu protestov, ak sa zákon vráti do parlamentu na opätovné prerokovanie. 

Predseda KDH Milan Majerský dodal, že vládna koalícia pretláča hanebnú trestnú novelu napriek odporu celej verejnosti, aj voličov Smeru, Hlasu a SNS. "Od začiatku KDH odborne pracuje v parlamente, a predkladá pozmeňujúce návrhy, aby sme ochránili majetok a bezpečnosť obyvateľov Slovenska a minimalizovali sme škody tejto zlej novely. Nemôžeme dopustiť, aby sa zo Slovenska stal raj pre kriminálnikov," vyhlásil Majerský. 

Vyjadrenie SaS

"Náš zápas za zachovanie právneho štátu a proti najväčšej amnestii zločincov v histórii Slovenska pokračuje. Koalícia nám nedáva inú možnosť, ako sa opäť postaviť na odpor a vyjsť do ulíc práve v čase, keď bude boj o právny štát v parlamente vrcholiť. Vládny valec sa rúti ďalej a aj napriek tomu, že pozná dopady trestných zmien. V protestoch je ale sila," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Pozrite si archívnu reportáž o rekordnej účasti na protestoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok