Dolinková: Vyrokovali sme o miliardu viac pre zdravotníctvo. Personálne zmeny nedávajú zmysel, oponoval Szalay

Hosťami v pondelkovej Téme boli ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a poslanec Tomáš Szalay (SaS). Diskutovali o prvých sto dňoch v rezorte zdravotníctva.

Zuzana Dolinková a Tomáš Szalay
Foto: ta3/Braňo Balogh
Moderátor Braňo Král (vľavo), ministerka zdravotníctva Z. Dolinková a poslanec T. Szalay.

Pribudnú nové nemocnice

Ministerka informovala, že v Bratislave bude národná univerzitná nemocnica a po zmene legislatívy budú v Banskej Bystrici aj v Martine postavené hrubé stavby nových nemocníc. Podľa Dolinkovej došlo k výmene vedenia tímu, ktorý martinskú nemocnicu pripravoval.

„Keď vláda predložila programové vyhlásenie vlády ako dokument, čo chce v zdravotníctve robiť, tak tá časť, ktorá sa venuje zdravotníctvu, tie štyri strany textu, sú napísané dobre,“ uviedol Szalay s tým, že by nemal problém za také vyhlásenie vlády hlasovať.   

Nezrozumiteľné personálne zmeny

Szalay tvrdí, že po sto dňoch vlády sa namiesto okamžitého riešenia veľa vecí len odložilo o rok. Poslanec za SaS, ktorý bol donedávna hlavným lekárom bratislavskej župy, kritizoval aj personálne zmeny v rezorte.

„Urobili sa personálne výmeny, nie vždy zrozumiteľné,“ uviedol Szalay. Podľa poslanca iní ministri Rudolf Zajac, Ivan Uhliarik a Tomáš Drucker počas prvých sto dní vygenerovali materiál, v ktorom boli aspoň rýchle zmeny, rýchle opravy. Toto sa zatiaľ podľa neho nedeje.

Mobilizácia tímu

„Potrebujem zmobilizovať tím, aby sme tú nemocnicu naozaj postavili,“ uviedla ministerka Dolinková hlavný argument, prečo sa zmenil riaditeľ nemocnice v Martine. Szalay bol voči slovám ministerky skeptický.

„Tie podmienky pri obstarávaní sme si, bohužiaľ, nastavili tak, že musí byť stopercentná oprava. Keď sa to nestihne do termínu, musíme všetko vrátiť,“ pripomenul naviazanosť eurofondov na projekt stavby nemocnice. Nutnosť vrátiť finančné prostriedky, ak sa projekt nestihne, je hlavným rizikom, na ktoré upozorňujú kritici.  

Navýšený rozpočet

Podľa Dolinkovej sa pomery v rezorte zdravotníctva upevnili navýšením rozpočtu. Tým mu podľa nej pomohli viac, než ak by predkladali rôzne čiastkové zmeny zákonov.

„Potrebovali sme konsolidovať, tak sme takmer o miliardu viacej vyrokovali do slovenského zdravotníctva,“ oznámila ministerka. Okrem toho uviedla, že je pripravený sumár opatrení súvisiacich najmä s centrálnym riadením nemocníc. 

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok