FOTO: Kaliforniu bičuje dážď a vietor so silou hurikánu. Platí stav núdze, ohrozených je 20 miliónov ľudí

ta3/ČTK
5.2.2024 15:50

Silný dážď a vietor so silou hurikánu v nedeľu zasiahli väčšinu územia amerického štátu Kalifornia. Milióny ľudí ohrozujú bleskové povodne a zosuvy pôdy. Kvôli popadaným drôtom elektrického vedenia v pondelok ráno zostalo bez prúdu zhruba 600-tisíc odberateľov, píše denník The New York Times (NYT).

Fukoty v kalifornii
TASR/AP

Rekordné množstvo vody

V druhom najľudnatejšom meste Spojených štátov napadlo v nedeľu rekordných desať centimetrov vody, vietor v nárazoch dosahoval rýchlosť cez 100 kilometrov za hodinu. Z oblastí ležiacich ďalej na severe boli hlásené nárazy s rýchlosťou cez 150 kilometrov za hodinu.

Časť obyvateľov Los Angeles meteorológovia vyzvali, aby nevychádzala z domov.

Kaliforniu zasiahla atmosférická rieka, ako sa tento typ búrky označuje, už druhýkrát za jediný týždeň. Meteorológovia pritom predpovedajú, že dážď bude pokračovať až do utorka. Akokoľvek úvodný nápor búrky už pominul, situácia v Kalifornii zostáva nebezpečná, píše NYT.

Pozrite si fotogalériu autentických záberov búrky v Kalifornii:

Nebezpečné dni

Pobočka americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) v Los Angeles v noci varovala pred "extrémne nebezpečnými" podmienkami v kopcoch nad Hollywoodom a Santa Monicou. "Počas noci očakávame život ohrozujúce zosuvy pôdy a ďalšie bleskové záplavy. Vyhnite sa cestovaniu, ak je to aspoň trochu možné," uviedla NWS.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil stav núdze v ôsmich okresoch, v ktorých žije 20 miliónov ľudí. Výstraha pred život ohrozujúcimi povodňami platí pre zhruba 11 miliónov Kalifornčanov, v údoliach už začali evakuácie prvých obyvateľov. V istom momente hlásil web PowerOutage skoro 900-tisíc odberateľov bez prúdu, súčet následne klesol na 600-tisíc.

V okolí San Francisca búrka vyvrátila stromy, vietor v poryvoch dosahoval rýchlosť až 128 kilometrov za hodinu, uviedla agentúra AP. Prúd vody bral zaparkované autá a ulicami sa valili prúdy bahna. Ušetrené nezostalo ani San Diego. Odfotili tam psa, ktorý čaká na záchranu na streche domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok