Vláda sprísnila vlastný návrh, tresty za drogy chce dvojnásobne navýšiť. Rozhodne gramáž, hovorí pre ta3 advokát

ta3/Katarína Žgrlíková
5.2.2024 14:18

Keď ide o drogy, vládna koalícia sprísňuje aj vlastný návrh. Bude mladícka nerozvážnosť aj ďalej plniť väznice? A nebudú na tom užívatelia drog rovnako ako díleri? Pri novej filozofii bude najdôležitejšia gramáž. Advokát Igor Ribár spomínal, že na Slovensku sa hmotnosť počíta zle. V čom naša matematika zlyháva?

téma
ta3

Keď páchateľa chytia, hmotnosť zaistenej drogy vypočítava Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru. Advokát vysvetlil, že ak by sme tú istú rastlinu dali do laboratória do Česka alebo vo Viedni, vyjde úplne iný výsledok. "Čiže ak by ste mali iný znalecký posudok, tak by ste mohli byť buď beztrestný, alebo by ste mali výrazne nižší trest," hovorí.

Na Slovensku vážime inak

“Je to tým, že sme neprebrali niektoré metodiky OSN pre národné drogové laboratóriá, ktoré nám v podstate hovoria, akým spôsobom by sme mali analyzovať. Lebo každá krajina má svoju legislatívu, každý pri analýze pozerá na niečo iné, a keďže my trestáme podľa hmotnosti, mali sme sa pozerať na hmotnosť,“ povedal Ribár.

OSN hovorí len o kvetoch konope, kým ľudia na Slovensku majú bežne zarátané aj tie časti rastlín, ktoré neobsahujú psychotropné látky, konkrétne stonky a listy, a tým pádom sa im navyšujú tresty.

Rovnaký trest ako za zabitie

Koalícia po kritike prišla s pozmeňujúcim návrhom chystaných zmien v novele. Pri drogovej kriminalite prekvapivo pritvrdila, a to tým, že násobky, ktoré zvyšovali trestnú sadzbu, skresala o polovicu.

Sprísnenie sa sťahuje až na nejaké množstvo. Napríklad pri marihuane sa hranica sprísňuje od 500 gramov namiesto pôvodného jedného kilogramu. Čiže ak bude mať páchateľ 501 gramov, bude sa naňho pozerať ako na dílera, kde je sadzba sedem až 15 rokov. “To je sadzba porovnateľná so zabitím či so znásilnením dieťaťa, čiže ak chceme komparovať závažnosť, tak to tam nesedí,“ uviedol Ribár.

Rozdielne tresty

Rovnaké zmeny sa dotkli aj pestovania pri väčších množstvách, a to s odôvodnením, aby sa “zabránilo drastickému zníženiu trestnej sadzby oproti súčasnosti“.

Čo by sprísnenie znamenalo? Ak si porovnáme dva známe prípady odsúdených Šipoša a Weizera, rozdiel je v tom, že jeden mal ešte rastliny na koreni a druhý ich mal usušené. Obidvaja mali trest nad 15 rokov.

“Kým Weizer mal rastliny na koreni, jemu padne sadzba do nula až dva roky, Šipoš mal rastliny už usušené, jemu paradoxne sadzba stúpne. Po novom už to nebude 15-20 rokov, ale 15-25 rokov, resp. doživotie. Spodná sadzba ostáva rovnaká,“ povedal na záver advokát.

Pozrite si celý diel relácie Téma:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok