Kauzu zneužívaných dievčat bude riešiť aj ombudsmanka Dubovcová

TA3 TASR
12.9.2016 13:15

Prípadom údajného zneužívania dievčat v resocializačnom centre v Galante sa bude zaoberať aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej kancelária prijala v tejto súvislosti podnet.

"Podnet sa týka zaobchádzania s deťmi v tomto zariadení," informovala Dubovcová. Podľa nej ide o vôbec prvý podnet týkajúci sa tohto centra smerom k verejnému ochrancovi práv. "Budeme sa ním zaoberať pravdepodobne na mieste, ale aj v iných inštitúciách," oznámila s tým, že najprv ju bude zaujímať, aký postoj zaujme v tejto veci generálna prokuratúra, polícia a detská komisárka.

"Pre mňa nie je prekvapením, že niečo také vyplávalo na povrch," komentovala Dubovcová informácie poslankyne parlamentu Natálie Blahovej (SaS). Štát podľa ombudsmanky zlyháva v oblasti ochrany práv detí opakovane. Upozornila, že štátne inštitúcie sú nastavené formalisticky a dieťa je často akoby len prostriedkom na získanie štátnych zdrojov.

Verejný ochranca práv riešil doteraz podnety týkajúce sa reedukačných zariadení. Prípad sexuálneho násilia v nich zatiaľ nezaznamenal, potvrdilo sa však zlé zaobchádzanie s deťmi. "Kritizovali sme celkové nastavenie reedukačných domovov, ako fungujú, aké majú podmienky podľa zákona," priblížila Dubovcová, ktorá kritizovala napríklad aj možnosť dať dieťa na 24 hodín na samotku alebo obmedzené a nekvalitné vzdelávanie v týchto zariadeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok