Summit v Bratislave prinesie výrazné obmedzenia, doprava bude zadarmo

TA3 TASR SITA
12.9.2016 11:30

Dopravný kolaps hrozí hlavnému mestu počas očakávaného bratislavského summitu Únie, ktorý sa uskutoční tento piatok. Problémy nehrozia len na mostoch, ktoré v istú dobu úplne uzavrú a cestách, ale napríklad aj na letisku či pri pohreboch. MHD bude meškať, bude však zadarmo.

Chcú zmierniť komplikácie

„Nechcem, aby si takú významnú udalosť pre mesto, ako je piatkový summit, spájali Bratislavčania iba s obmedzeniami a komplikáciami," vysvetlil Nesrovnal opatrenie hlavného mesta. Vyzval ľudí, aby v piatok možnosť bezplatnej MHD maximálne využili. "Viem, že to nevyrieši všetky problémy, no verím, že to zmierni komplikácie, ktoré v piatok v doprave nastanú," uviedol Nesrovnal.

Bratislavské letisko M. R. Štefánika odporúča cestujúcim, aby sa v piatok dostavili na odlety aspoň tri hodiny dopredu, informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková, letisko v piatok očakáva prílet a odlet mnohých vládnych delegácií, ktoré sa budú presúvať do centra mesta a naopak z centra naspäť na letisko. Z tohto dôvodu bude obmedzená prístupová cesta na letisko a môžu sa tvoriť kolóny.

"V čase od 8:00 do 10:00 bude uzatvorená diaľnica D1 v okolí letiska a rovnako aj Ivanská cesta v oboch smeroch od OC Avion. Cestujúcim, ktorí odlietajú z Bratislavy v piatok 16. septembra v doobedňajších hodinách a v čase medzi 18:00 až 21:00 preto odporúčame, aby si vyhradili dostatočný čas pred príchodom,"uviedla Ševčíková.

V súvislosti so summitom nebude na letisku obmedzená prevádzka pravidelných ani charterových letov. Všetky lety by mali byť vybavované podľa platného letného letového poriadku.

Bratislavské pohrebníctvo Marianum preto upozorňuje všetkých účastníkov pohrebných obradov na cintorínoch a krematóriu v hlavnom meste, aby v tento deň na obrady prišli včas a rešpektovali termín ich začiatku. "Termíny jednotlivých obradov totiž nie je možné časovo posúvať," informoval riaditeľ pohrebníctva Marianum Radoslav Vavruš.

Najväčšie opatrenia za posledné roky

Polícia upozorňuje, že pôjde o najväčšie bezpečnostné opatrenia od roku 2005, keď sa v Bratislave stretol americký prezident Georg W. Bush s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta sa summit dotkne najmä v súvislosti s dopravnými obmedzeniami, pre ktoré vzniknú časové sklzy. Ľudia by mali preto do práce alebo na letisko vyraziť skôr z domu. Ministerstvo vnútra odporúča vodičom, aby v tento deň minimalizovali svoj pohyb autami po Bratislave, prípadne sa vyhli uvedeným úsekom.     

"Obmedzenia sa začnú v piatok v ranných hodinách počas presunu delegácií z bratislavského Letiska M. R. Štefánika na Bratislavský hrad. Počas prejazdu delegácií bude uzavretá diaľnica D1 - diaľničný obchvat Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP, taktiež výjazdy na diaľnicu z Galvaniho, Gagarinovej a Bajkalskej ulice, ďalej Einsteinovej uzavretím Mosta SNP v smere z Petržalky, Staromestskej ulice v smere do mesta, Hodžovho námestia a Ulice Palisády v oboch smeroch až po Bratislavský hrad," informovala  hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.     

V tomto čase nebude možný ani príchod a odchod z bratislavského letiska, nakoľko bude uzavretá aj Ivánska cesta v oboch smeroch od obchodného centra Avion. Diaľnica bude uzavretá od 8.00 h do 10.00 h.  Premávka z diaľnice D1 bude od Zlatých pieskov pre osobnú dopravu presmerovaná cez mesto, na Seneckú cestu, Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, respektíve Vajnorskú ulicu.

Uzavreté Palisády aj mosty

Nákladná doprava bude odstavená na diaľnici v pravom jazdnom pruhu, respektíve púšťaná cez mesto podľa aktuálnej dopravnej situácie. Pre vodičov smerujúcich do Bratislavy odporúča hovorkyňa využiť cestu cez Senec.     

Pri presune delegácií v čase od 13.00 h do 14.00 h bude úplné uzavretá Ulica Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovo námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP na Rázusovo nábrežie, cez Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie. "Odklon dopravy bude v križovatke Dostojevského rad – Landererova a z opačnej strany podľa aktuálnej situácie v smere z Karlovej Vsi do mesta už na Nábreží Generála L. Svobodu do Mlynskej doliny pod mostom Lafranconi. Následne bude približne na 15 minút úplne uzavretá doprava cez všetky bratislavské mosty, aj pre peších," povedala  Dobiášová.     

Od 15.30 h do 16.30 h bude obojsmerne uzavretá cesta v úseku od vodného diela (Danubiana) cez Čunovo, ďalej Panónska cesta v smere od Umelého kopca na Most SNP, obojsmerne Staromestská ulica, Hodžovo námestie a Ulica Palisády po Bratislavský hrad.  

"Po 18.00 h bude priebežne obmedzená premávka na Ulici Palisády, Hodžovom námestí, Einsteinovej ulici a priebežne uzatváraný diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po bratislavské letisko, a uzavreté výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej, Dolnozemskej, Bajkalskej a Gagarinovej ulice," konštatovala hovorkyňa.     

Pracovné stretnutia lídrov EÚ budú prebiehať na Bratislavskom hrade a tlačové konferencie v priestoroch výstaviska Incheba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok