FOTO/VIDEO: Čile bojuje s lesnými požiarmi, hlásia už 99 obetí. Mnoho ľudí je nezvestných a oheň zasiahol tisícky domov

ta3/Ivo Kunsch/TASR
4.2.2024 07:37 , Aktualizované: 4.2.2024 22:08

Bilancia lesných požiarov v centrálnej časti Čile vzrástla na 99 mŕtvych, oznámil dnes prezident Gabriel Boric. Počet obetí ale podľa neho bude pravdepodobne ďalej stúpať. Úrady vyzvali obyvateľov najhoršie zasiahnutých lokalít na rýchlu evakuáciu.

"Štyridsať ľudí prišlo o život počas požiarov a ďalších šesť v dôsledku popálenín. Vieme, že tieto čísla sa ešte zvýšia," povedal prezident po tom, čo absolvoval prelet vrtuľníkom nad postihnutým regiónom, v ktorom predtým vyhlásil núdzový stav. Zároveň prisľúbil vládnu pomoc pri obnove ohňom zdevastovaných oblastí.  

Hasenie komplikuje sucho

Likvidáciu plameňov komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia. Do niektorých zasiahnutých lokalít sa ešte pátracie tímy ešte ani nedostali, v iných pokračuje prehľadávanie vyhorených domov. Zničených bolo už minimálne 1100 obydlí.

Ministerka vnútra Carolina Tohaová informovala, že hasiči celkovo zápasia s 92 aktívnymi požiarmi, pričom v celej krajine doteraz zhorelo 43 000 hektárov porastov. Dodala, že momentálne je prioritou likvidácia požiarov v regióne Valparaíso pre ich blízkosť k mestským aglomeráciám.

Obrovský oblak dymu

V piatok úrady preventívne uzavreli cestu spájajúcu Valparaíso s hlavným mestom Santiago, pretože obrovský oblak dymu "znižoval viditeľnosť".

Požiarom v Čile napomáhajú letné horúčavy a sucho, ktoré postihuje južnú časť Južnej Ameriky a ktoré je spôsobené poveternostným javom El Niňo.

Okrem Čile bojuje s lesnými požiarmi aj Kolumbia. Riziko ich vypuknutia v dôsledku rastúcich teplôt hrozí v najbližších dňoch aj Argentíne, Paraguaju a Brazílii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok