Wawrinka vyhral US Open po takmer štvorhodinovom boji

TASR
12.9.2016 09:39

Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal prvýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom US Open. Vo finále si ako turnajová trojka poradil s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Srbom Novakom Djokovičom po takmer štvorhodinovom boji 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 a získal tretí titul z podujatí veľkej štvorky.

Lepší od zápasu k zápasu

Wawrinka je po Rodovi Laverovi, Kenowi Rosewallovi, Andrem Agassim a Jimmym Connorsovi piatym hráčom v Open ére, ktorý po dovŕšení tridsiatky vybojoval minimálne dve grandslamové trofeje. Jeho výkony v New Yorku sa zlepšovali od zápasu k zápasu.

V semifinále otočil duel s Japoncom Keim Nišikorim a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v rozhodujúcom súboji proti dvojnásobnému šampiónovi US Open a najväčšiemu favoritovi turnaja. V grandslamových finále má tak stopercentnú bilanciu 3:0. Wawrinka vďaka zisku 15. titulu na najvyššej profesionálnej úrovni zinkasuje prémiu 3,5 milióna dolárov, do rebríčka ATP Entry mu pribudne 2000 bodov.

Agresívny Wawrinka

Djokovičovi vyšiel úvod finálového duelu, po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a za stavu 5:2 mal pri podaní Wawrinku k dispozícii dva setbaly. Švajčiar ich odvrátil, v ďalších minútach vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ňom však uhral iba jediný bod.

V druhom dejstve Wawrinka pridal na agresivite, obmedzil počet nevynútených chýb a vďaka brejku vo štvrtom geme odskočil Djokovičovi na 4:1. Srb síce vyrovnal na 4:4, no koncovka setu patrila Wawrinkovi, ktorý rovnako ako vlani vo finále Roland Garros ničil Djokoviča jednoručným bekhendom.

Švajčiar sa dostal na koňa a v treťom dejstve išiel do vedenia 3:0. Djokovič vyrovnal na 3:3, no v závere setu mal opäť navrch Wawrinka. keď profitoval z nevynútených chýb rodáka z Belehradu. Úvod štvrtého dejstva mal navlas rovnaký priebeh ako začiatok tretieho. Za stavu 1:3 Djokovič požiadal o medical time out a nechal si ošetriť nohu, rozbehnutého Wawrinku však už nedokázal zastaviť. Švajčiar premenil za stavu 5:3 na centri Arthura Ashea v poradí druhý mečbal a potvrdil, že sa vie skvele pripraviť na veľké zápasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok