Na Slovensku opäť vyšli desaťtisíce ľudí do ulíc. Protivládne protesty sa konali v desiatkach miest, a to nielen na Slovensku

ta3/Braňo Balogh
1.2.2024 18:02

V slovenských mestách sa opäť zišli tisícky ľudí, ktorí protestujú proti vláde. Spolu sa protestuje až v tridsiatke miest.

Bratislava

Najväčší protest sa uskutoční na Námestí SNP v Bratislave.

Organizátori odhadli účasť na 30-tisíc ľudí.

Účastníkom sa prihovorili politickí lídri. Rozvášnený dav skandoval protivládne heslá: „My sme tu doma“ a „Fico do Ruska“. Občania sa nimi snažili naznačiť, že premiér sa svojimi postojmi voči Ukrajine vzďaľuje európskemu jadru a prikláňa sa na stranu Ruskej federácie.

Mnohí rečníci v Bratislave

Prvým bratislavským rečníkom bol poslanec Jozef Hajko (KDH). Tieto tri mesiace podľa neho spôsobili, že vláda sa začala zamýšľať nad svojimi krokmi. Svojimi návrhmi sa snažia minimalizovať škody. Uviedol, že sú realisti a vedia, že koalícia má možnosť presadiť svoje návrhy.

Po Hajkovi vystúpila sestra vyšetrovateľa Jána Ďurku. Vyhlásila, že súčasná vláda klame a klamstvom vyhrala minulý rok voľby. Trestné stíhania, voči Tiborovi Gašparovi či Norbertovi Bödörovi boli dôvodné a podľa Ďurkovej obstáli pred súdom. Dlhodobo ich spochybňujú viacerí politici súčasnej vládnej koalície.

Následne vystúpil otec Jána Kuciaka a demonštrantom poďakoval, že im nie je súčasná situácia ľahostajná.

V Žiline prišlo aj napriek nepriaznivému počasiu protestovať odhadom tritisíc ľudí. Organizátori rozdávali protestné noviny a z tribúny pripomínajú kauzy vlády.

Košice

V Košiciach sa za rečníckym pultom predstaví europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), rečniť budú aj občiansky aktivista Ján Gálik (Za slušné Slovensko), miestna poslankyňa v košickom Starom Meste Renáta Zolnaiová (SaS) a poslanec Národnej rady Štefan Kišš (PS).

Takto vyzerala atmosféra v Košiciach:

Prešov

V Prešove sa zišlo na protestoch niekoľko tisíc ľudí. Na námestí mávajú mobilnými telefónmi a vyjadrujú nespokojnosť s vládou. Na hlavnej ulici sa zišlo niekoľko tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok