Voľby v Chorvátsku zrejme zmenu neprinesú, zverejnili prvé prieskumy

TA3 TASR
11.9.2016 22:09

Chorvátske demokratické spoločenstvo má podľa čiastkových oficiálnych výsledkov predčasných parlamentných volieb náskok pred opozičnou Sociálnodemokratickou stranou Chorvátska bývalého premiéra Zorana Milanoviča.

Po zrátaní približne polovice hlasov malo DHZ 61 poslancov a SDP 54 poslancov v 151-člennom jednokomorovom parlamente. Proreformná strana Most sa opäť ukazuje byť treťou najsilnejšou, s 12 poslancami, podobne ako vo voľbách pred 10 mesiacmi a zohrá tak zrejme kľúčovú úlohu pri zostavovaní vládnej koalície.

Odhady výsledkov, zverejnené televíziami po skončení hlasovania o 19.00 h, naznačovali tesné výsledky dvoch hlavných strán. SDP prisudzovali zisk 58 poslancov a HDZ 57. HDZ v nedeľu večer v Záhrebe oslavovalo. Nový predseda strany, Andrej Plenkovič, povedal: "Mali sme veľkú kampaň. Sme šťastní."

Predčasné voľby sa uskutočnili iba 10 mesiacov po voľbách v novembri 2015, v ktorých HDZ získalo 59 parlamentných kresiel, SDP 56 a Most 17. Most vtedy rokoval o koalícii s oboma veľkými stranami a napokon sa v januári dohodol s HDZ, v júni však jeho vládu zvrhol a vynútil si tak predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok