Putin vyhral už v prvom kole, naznačujú to prvé výsledky

TA3, SITA
4.3.2012 20:11

Vladimir Putin sa stal jednoznačným víťazom nedeľňajších prezidentských volieb a najvyššie kreslo sa mu podarilo získať už v prvom kole. Vyplýva to z z povolebných prieskumov, takzvaných exit polls, ako aj z prvých predbežných výsledkov.

Putin vyhral už v prvom kole, naznačujú to prvé výsledky
TASR

Podľa prieskumu štátom kontrolovaného inštitútu VTsIOM hlasovalo za Putina 58,3 percenta zúčastnených voličov. Predbežné výsledky po spočítaní 14,5 percenta hlasov hovoria o podobných číslach - favoritovi volieb prisudzujú až takmer 62-percentný zisk.

Prvé výsledky pochádzajú predovšetkým z okrskov na Ďalekom východe a Sibíri, kde sa volebné miestnosti zatvorili ako prvé. Za Putinom by mal podľa nich skončiť líder komunistov Gennadij Zjuganov, ktorý oslovi 17,8 percenta voličov. Nacionalista Vladimir Žirinovský získal 8-percentnú podporu, za ním s odstupom 0,4 percenta zaostáva nezávislý kandidát a miliardár Michail Prochorov. Poslednému Sergejovi Mironovi pripisujú zisk 3,7 percenta.

Vladimir Putin sa narodil 7. októbra 1952 v Leningrade. Už ako dieťa sa netajil tým, že chce pracovať v rozviedke. Sen sa mu splnil pomerne skoro – po ukončení leningradskej právnickej fakulty, kedy začal pracovať pre sovietsku štátnu bezpečnosť KGB. O tejto časti jeho kariéry sa vie len to, že pracoval v Drážďanoch vo východnom Nemecku. Politickú kariéru odštartoval na mestskej radnici v Petrohrade na začiatku 90. rokov.

Na druhom mieste skončil podľa doterajších výsledkov líder komunistov Genadij Zjuganov. Ďalší dvaja kandidáti, líder nacionalistov Vladimír Žirinovskij a miliardár Michail Prochorov zvádzajú boj o tretie miesto. Ľavicový politik Sergej Mironov obsadil poslednú priečku. My sa teraz pozrime na bezprostrednú reakciu Genadija Zjuganova, ktorý skončil druhý už štvrýkrát vo svojej kariére.

Alžbeta Maťašovská o prezidentských voľbách:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok