Trestný zákon môže skončiť na ústavnom súde. Karas to považuje za správny krok, Gašpar v tom vidí bitku spravodlivosti a právnej istoty

ta3/Kristína Górová
31.1.2024 21:01

Opozícia pokračuje v snahe zabrániť schváleniu nového Trestného zákona. Koalícia ju však ignoruje a ide si svoje. Náznakom kompromisu bol pozmeňujúci návrh koaličného Tibora Gašpara, aj ten je však napokon pre opozíciu sklamaním. Prečo sa majú skrátiť premlčacie lehoty, kto a za čo bude môcť dostať päťročný trest domáceho väzenia? V relácii Téma dňa diskutovali Tibor Gašpar (Smer-SD) a Viliam Karas (KDH).

Moderátor Peter Bielik a hostia Tibor Gašpar a Viliam Karas v štúdiu ta3
ta3/Braňo Balogh

Kozmetický pozmeňujúci návrh

Gašpar do parlamentu priniesol rozsiahly pozmeňujúci návrh. O tom, či je 80-bodový návrh skutočne rozsiahly, však možno podľa Gašpara diskutovať. „Mnohé body sú len legislatívno-technického charakteru,“ dodal s tým, že sa v ňom nachádzajú aj zásadnejšie zmeny. Z rozpravy ku skrátenému legislatívnemu konaniu ho zaujali názory o výške škôd v trestnom konaní, či výhrady Európskej komisie a európskej prokuratúry.

Podľa Karasa pozmeňujúci návrh obsahuje len kozmetické zmeny. „Je to taký maličký make-up. Nijakým spôsobom nereflektuje na to, na čo sme upozorňovali, kde aj ja osobne vidím veľké riziká,“ myslí si Karas. Gašpar reagoval s tým, že meniť filozofiu návrhu ani nechcel.

Pozrite si zostrih z Témy dňa, celú reláciu nájdete pod videom:

Za tri základné veci, ktoré si vyžadujú diskusiu a opravu, Karas považuje otázky premlčania, otázky výšky škôd a otázky v postihovaní korupcie. Gašpar však nesúhlasí s tým, že idú robiť úpravu, ktorá prináša škody. Zdôraznil, že vychádzajú z rovnakých princípov a úvah, aké obsahovali predchádzajúce novely bývalej ministerky Kolíkovej či samotného Karasa.

Znižovanie trestných sadzieb

Gašpar vo vzťahu k trestným sadzbám uviedol, že ak sa znižujú trestné sadzby, tak „predovšetkým u majetkových a ekonomických trestných činov, ktorých nastavenie odvíjame od trestných sadzieb, ktoré sú u trestných činov na ochranu života a zdravia“. 

Trestné sadzby sa podľa Gašpara porovnávajú aj s okolitými krajinami. „My sme od roku 2006, keď prišli do platnosti z môjho pohľadu drakonické tresty, nerobili žiadne úpravy. Dnes je nevyhnutné, aby sme už aj na tlak rozhodnutí, ktoré prišli z európskych inštitúcií, tieto úpravy urobili,“ argumentuje bývalý policajný prezident.

Karas nesúhlasí s tým, že okolité krajiny majú sadzby nastavené podobne. Za príklad dal Českú republiku. „Česká republika má značnú škodu 40-tisíc eur, my máme 250-tisíc eur,“ vyjadril sa Karas, ktorému vo vládnom návrhu chýba pohľad na rurálne oblasti Slovenska. „My nemôžeme nastavovať trestnú politiku podľa bratislavskej kaviarne a podľa toho, koľko HDP na obyvateľa máme v Bratislave,“ dodal bývalý minister spravodlivosti.

Viliam Karas a Tibor Gašpar pred začiatkom relácie ta3/Braňo Balogh Viliam Karas a Tibor Gašpar pred začiatkom relácie

Ústavný súd

Predpokladom je, že sa prezidentka aj poslanci parlamentu v súvislosti so zmenou trestného kódexu obrátia na ústavný súd. Gašpar nechce polemizovať, či by to na ústavnom súde prešlo, no myslí si, že "sa tu bijú dve hodnoty – spravodlivosť a právna istota“.

Podľa Karasa je podanie na ústavný súd správnym krokom, a to vzhľadom na to, že pri zmenách neexistuje celospoločenský konsenzus. 

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok