V Európskej únii je druhou najčastejšou príčinou smrti rakovina. Očkovanie môže zachraňovať životy, odkazuje Európska komisia

1.2.2024 06:00

Európska komisia vydala nové odporúčania, ktoré majú členským štátom EÚ pomôcť v prevencii tých druhov rakoviny, ktorým možno predchádzať očkovaním.

Európska komisia ponúkla Číne vakcíny proti Covidu-19
Foto: TASR/Ján Krošlák (ilustračný záber)

Hepatitída a HPV

EK vo svojom vyhlásení spomína najmä navýšenie využívania dvoch vakcín, ktoré bránia vírusovým infekciám spôsobujúcim rakovinu. Ide o vakcínu proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý môže vyvolať mnoho druhov rakoviny, vrátane rakoviny krčka maternice, a proti hepatitíde B (HBV), ktorá môže viesť k rakovine pečene.

"Odporúčania sú súčasťou Európskeho plánu boja proti rakovine... Odhaduje sa, že asi 40 percentám prípadov rakoviny v EÚ možno predísť. Avšak podľa novej správy predstavovali výdavky na prevenciu v členských štátoch v roku 2021 len päť percent celkových výdavkov na zdravotníctvo," uviedla Európska komisia.

Miera zaočkovania

V rámci Európskeho plánu boja proti rakovine chce Európska únia, aby členské krajiny dosiahli do roku 2030 deväťdesiatpercentnú zaočkovanosť dievčat proti HPV a výrazne zvýšili mieru zaočkovanosti u chlapcov. "K dosiahnutiu týchto cieľov ale vedie ešte dlhá cesta. Mnoho členských štátov je hlboko pod päťdesiatpercentnou zaočkovanosťou dievčat proti HPV s veľmi obmedzenými údajmi týkajúcimi sa chlapcov a existuje aj značný nedostatok údajov o zaočkovanosti v súvislosti s hepatitídou B (HBV)," dodáva EK.

Odporúčania pre členské štáty

Tieto odporúčania pritom zahŕňajú množstvo opatrení, ktoré by členské štáty mohli prijať práve preto, aby zvýšili využívanie týchto život zachraňujúcich vakcín.

Medzi tie patrí napríklad poskytovanie očkovania zadarmo alebo tak, že by bolo pacientom spätne hradené, ďalej úsilie o to, aby očkovanie bolo ľahko dostupné, najmä pre cieľové skupiny a zraniteľné alebo vysoko rizikové skupiny obyvateľstva, potom tiež začlenenie očkovania proti rakovine, ktorej možno predchádzať , do národných plánov proti rakovine.

Členské štáty by tiež mali posilniť komunikačné úsilie, najmä zdôrazňovaním prínosov očkovania a reagovaním na dezinformácie.

Potrebná prevencia

"Prevencia je vždy lepšia ako liečba. Každý rok zomrie v EÚ takmer 14-tisíc ľudí kvôli rakovine krčka maternice a je hlásených viac ako 16-tisíc nových infekcií hepatitídou B," uviedla eurokomisárka zodpovedná za zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová. "S bezpečnými a účinnými vakcínami máme historickú príležitosť eliminovať rakovinu krčka maternice a ďalšie druhy rakoviny spôsobené týmito vírusmi," dodala s eurokomisárkou. Európska komisia je podľa nej pripravená podporiť členské štáty všetkými možnými spôsobmi, aby sa podarilo znížiť počet osôb zasiahnutých rakovinou.

"Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí v Európe. Štyridsať percent tohto ochorenia sa dá zabrániť včasnou prevenciou, teda očkovaním. Preto odporúčame členským štátom, aby sa naň zamerali, a ponúkame pomoc," uviedla k novým odporúčaniam podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Pozrite si aj archívny rozhovor o prevencii proti rakovine prsníka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok