Moslimská púť má byť bezpečnejšia, úrady prijali opatrenia

TA3 TASR
10.9.2016 19:14

Každoročná moslimská púť hadždž sa začala v Saudskej Arábii za zvýšených bezpečnostných opatrení vrátane náramkov s GPS, aby sa nezopakovala vlaňajšia panika a tlačenica, keď prišli o život stovky ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Moslimovia opúšťajú Mekku

Státisíce pútnikov, oblečených v jednoduchom bielom bezšvovom súkne, už od svitania opúšťajú saudskoarabské posvätné mesto Mekka a smerujú do neďalekého údolia Miná, kde je obrovské stanové mesto. Tak sa začína posvätná púť hadždž. V Miná strávia moslimovia noc.

V nedeľu na svitaní sa vydajú na horu Arafát, približne 20 kilometrov východne od Mekky, na zhromaždenie, ktoré bude predstavovať vrchol púte. Zotrvajú tam do večera na modlitby a čítanie z Koránu.

Na tohtoročnú púť do Saudskej Arábie, kolísky islamu, pricestovalo okolo 1,3 milióna moslimov z najmenej 160 krajín, ako vyplýva z oficiálnych saudskoarabských údajov. Na udalosti sa zúčastňuje ešte aj 102 000 domácich pútnikov.

Dostanú náramky s GPS

Saudskoarabské úrady vystupňovali bezpečnostné opatrenia na päťdňovej púti, aby mohli dav lepšie zvládnuť. Opatrenia zahŕňajú inštaláciu stoviek bezpečnostných kamier na posvätných miestach a pútnici dostali takisto elektronické náramky, ktoré ich v prípade návalov ľudí nasmerujú mimo nebezpečnej situácie alebo pomôžu úradom pri identifikácii. Náramky sú napojené na satelitný navigačný systém GPS.

Hadždž je jedným z piatich pilierov islamu. Podľa tradície by mal každý moslim absolvovať hadždž aspoň raz za život, ak mu to dovoľuje zdravie a má na to finančné prostriedky. V roku 2015 sa na moslimskej púti zúčastnili takmer dva milióny ľudí a zahynulo počas nej 769 veriacich, keď vznikla panika s tlačenicou pri symbolickom kameňovaní satana v údolí Miná - teda pri hádzaní kameňov do steny, ktorá predstavuje satana.

Počet obetí podľa agentúry DPA a ďalších médií bol však vyšší, pri incidente zomrelo až vyše 2000 pútnikov, takže išlo o najtragickejší zaznamenaný hadždžd v dejinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok