Slafkovský vyhral Svetový pohár v C1, v Tacene skončil druhý

TA3 TASR
10.9.2016 15:43

Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský sa stal druhýkrát v kariére víťazom Svetového pohára medzi singlkanoistami. Vo finále záverečného podujatia seriálu, v ktorom sa napokon predstavilo až pätnásť semifinalistov, obsadil druhú priečku a v celkovom hodnotení triumfoval o tri body pred Britom Adamom Burgessom.

Predbehol ho len Slovinec

Strieborný olympijský medailista Matej Beňuš obsadil ôsmu pozíciu a v sezónnej klasifikácii skončil piaty, Michal Martikán po 12. mieste v Tacene celkovo 21.

Slafkovský pritom najskôr nefiguroval medzi postupujúcimi do finále, keď v semifinále obsadil 11. priečku. Organizátori však následne zistili, že na zrekonštruovanej záverečnej časti trate popraskal betón a z bezpečnostných dôvodov ju skrátili na 14 bránok so štyrmi protivodami.

Na štart finálových disciplín napokon postavili až 15 pretekárov, keďže problémy mohli mať vplyv na výsledky semifinalistov z druhej polovice štartovej listiny. Aj preto dostal Slafkovský možnosť na reparát a dokonale ju využil. V cieli dosiahol druhý najrýchlejší čas 75,09 s a do konca štartového poradia ho o 64 stotín predbehol už len domáci Slovinec Benjamin Savšek.

Pomohlo mu rozhodnutie rozhodcov

Tridsaťtriročného reprezentanta kvárili na konci prebiehajúcej sezóny zdravotné problémy. Napriek tomu sa postavil na štart záverečných pretekov a aj vďaka rozhodnutiu jury mal možnosť zabojovať o celkové prvenstvo v SP.

"Konečne. Mal som zdravotné problémy, už pred Prahou to začalo. Stále som mal zablokovaný krk a trápil ma aj chrbát. Postúpil som síce až z jedenásteho miesta, ale jury zasadla, skrátila trať a do finále som sa dostal aj ja. Chcel som svoju poslednú jazdu vydrieť zubami-nechtami, išiel som na liekoch. Som rád, že mám po sezóne, musím sa dať do poriadku," povedal po pretekoch Slafkovský.

So sezónou je spokojný

Napriek bolesti mal po konci ročníka úsmev na tvári. Keďže olympijské hry neabsolvoval, naplno sa koncentroval na ďalšie vrcholy sezóny. V domácom prostredí mikulášskeho kanála vyhral titul európskeho šampióna a v Tacene zavŕšil ročník víťazstvom v SP.

"Svetový pohár som udržal, neviem, ako by to bolo, ak by som skončil jedenásty. Našťastie, dostal som možnosť ukázať sa v najlepšom svetle. A to sa mi podarilo. Diváci boli fantastickí a som rád, že som potešil všetkých, ktorí mi držali palce. Začiatok sezóny bol vynikajúci, záver som ešte stihol vyšperkovať. Škoda, že ma trápili zdravotné problémy, ale so sezónou som spokojný," dodal Slafkovský.

Zavŕšil víťazný hetrik Slovenska

Úradujúci majster Európy si tak udržal prvú priečku celkovej klasifikácie, keď na piatich podujatiach nazbieral dovedna 244 bodov. Druhý skončil Brit Adam Burgess so stratou troch bodov, tretí s výraznejším odstupom Slovinec Anže Berčič.

Beňuš štartoval len na štyroch pretekoch v sezóne, minulý týždeň v Prahe vyhral a v celkovom poradí skončil piaty. Martikán štartoval na dvoch pretekoch, za Ivreu a Tacen získal dovedna 98 bodov skončil 21. Talentovaný junior Marko Mirgorodský obsadil v hodnotení 28. priečku (80 b.).

Slafkovský tak dokonale nadviazal na svojich dvoch úspešných reprezentačných kolegov a pre Slovensko vybojoval tretí triumf v C1 na SP za sebou. V roku 2014 ovládol poradie Martikán, vlani Beňuš. Doteraz sa víťazný hetrik v C1 podaril len USA vďaka Jonovi Lugbillovi v rokoch 1988-1990.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok