OSN odsúdila jadrovú skúšku KĽDR, pripravuje zásadné opatrenia

TA3 TASR
10.9.2016 12:41

Bezpečnostná rada OSN na svojom mimoriadnom zasadnutí v New Yorku ostro odsúdila najnovšiu, už piatu jadrovú skúšku Severnej Kórey a začne rokovať o nových zásadných opatreniach proti Pchjongjangu. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA s tým, že na schôdzi sa hovorilo aj o ďalších sankciách.

Pripravia novú rezolúciu

OSN pripraví rezolúciu počítajúcu so "širšími zásadnými opatreniami" proti severokórejskej republike, povedal veľvyslanec Nového Zélandu pri OSN a aktuálny predseda rady Gerard van Bohemen. Rada podľa neho jadrový test komunistickej krajiny, vykonaný navzdory predchádzajúcim rezolúciám, ostro odsúdila.

"V súlade so závažnosťou tohto porušenia členovia Bezpečnostnej rady začnú okamžite pracovať na náležitých opatreniach," vyhlásil van Bohemen.

Sprísnenie sankčného režimu

Možné odvetné opatrenia proti KĽDR môžu zahŕňať výzvu na plnú realizáciu existujúcich nariadení, rozšírenie menného sankčného zoznamu či sprísnenie aktuálneho sankčného režimu, povedal britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft. Kórejská ľudovodemokratická republika uskutočnila svoju doposiaľ najväčšiu jadrovú skúšku.

Výbuch mal odhadovanú silu desať kiloton trinitrotoluénu a zemetrasenie, ktoré spôsobil, bolo lokalizované neďaleko dediny Pchunggje, kde sa konali všetky doterajšie skúšky atómových zbraní od roku 2006, keď s nimi KĽDR začala. Najnovšiu jadrovú skúšku odsúdili mnohé krajiny vrátane Číny, Japonska, Ruska, USA i Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok