Pellegrini sa stal terčom predsedu SNS. Dubéci hovorí o chaotickom stave koalície

ta3
30.1.2024 13:47

V dnešnej Téme diskutovali Andrej Danko a Martin Dubéci. Rozprávali sa o prezidentskej kandidatúre a existencii Úradu špeciálnej prokuratúry. Danko sa rozhorčoval nad stavom koalície a parlamentu, Dubéci zostal zaskočený.

TEMA-2-DANKO-DUBECI
ta3
Podpredseda parlamentu Andrej Danko vľavo a Martin Dubéci (PS), poslanec NR SR.

Z Andreja Danka (SNS) bolo v relácii Téma cítiť nervozitu a hnev. "V roku 2020 odišiel (pozn. red. Peter Pellegrini) od Roberta Fica a bratríčkoval sa s Kollárom. Mám obavu, že potom, ako sa stane prezidentom, začne rovnať s Ficom. Nechápem politickú chybu Fica, ak nepôjde do prezidentského boja. Pre mňa je dôležité, aby koalícia vydržala,“ povedal Danko. Myslí si, že sa koalícia rozpadne, keď by bol prezidentom Pellegrini, a dodal, že iba Fico dokáže poraziť Pellegriniho.

Ostrá kritika

Pellegrini sa podľa neho bude správať podobne ako Michal Kováč k Vladimírovi Mečiarovi. "Ak bude prezident, do roka a do dňa Robert Fico nebude premiér," tvrdil Danko.

Počas relácie naďalej kritizoval Pellegriniho za zlé vedenie NR SR.

"Pôsobíme úplne komicky a opozícia sa nám smeje, keď nevieme za 14 dní zrušiť ani špeciálnu prokuratúru. Opozícia víťazí," kritizoval Danko. Nočné rokovania sú podľa neho nedôstojné. Pellegrinimu Danko podľa vlastných slov opakovane hovoril, že musí urobiť poriadky s opozíciou. "On bude prezident. Čo bude potom, ho nezaujíma," rozhorčoval sa Danko.

Nefunkčný parlament

"Parlament nie je funkčný, pretože predseda parlamentu nechce reagovať na nové výzvy, ktoré sú. Nevieme si rady s RTVS a mnohými inými vecami na vládnutie. Vládneme tri mesiace a opozícia sa nám smeje do očí. Išiel som do vlády bojovať s liberálnymi hodnotami. Je pravda, že medzi mnou a Pellegrinim je rozdiel, ale na veľa veciach sa vieme dohodnúť," vysvetlil Andrej Danko.

Dankove obvinenia

Počas rozhovoru označoval opozíciu za "slniečkárov" a obviňoval ich aj za to, že "Pellegrini vysedáva s Čaputovou, a aj s vami (pozn. red. opozíciou) koordinuje veci, lebo ho lákate, aby s vami šiel vládnuť, to je pravda. Hráte tu len divadlo. So mnou, ako prezidentom, by ste nepohli a nevedeli rady. Politicky nemá nikto na Roberta Fica, bol by najlepším prezidentom a verím, že by sme spolu urobili väčšie poriadky, ako keď nám Pellegrini ujde z košiara," zhodnotil Danko.

Koalícia v chaose

Podľa Dubéciho sa koalícia len háda. Chválil Danka za kvalitnú opozičnú politiku, čo tiež ukázal Danko aj na včerajšej tlačovej konferencii. "Toto je obraz vzťahov v koalícii, jediné, čo pošlú do parlamentu, je promafiánsky balíček a nevedia sa dohodnúť na jednom prezidentskom kandidátovi. To je na uterák. Neteší ma, že neriešime zásadné problémy, ktoré krajina má. Ceny potravín, energetická kríza a vojna na Ukrajine, toto nebude mať priestor, lebo tam budú konflikty," zhrnul Dubéci.

Zaskočený Dubéci

Jedna vec je podľa Dubéciho istá. "Peter Pellegrini je verný nasledovník Roberta Fica a nezradí ho," dodal s tým, že to Pellegrini ukázal pri všetkých zásadných rozhodnutiach.

"Parlament je v chaose a nedáva mi to zmysel, že to hovorí a potvrdzuje aj vládny politik," myslí si Dubéci.

Opozícii nie je jedno, kto bude prezidentom. Podľa Dubéciho je dôležité, aby koalícia nemala všetko.

"Jediné, čo koalíciu drží pokope, je, že jeden si chce znížiť tresty za krádeže a spreneveru eurofondov, druhý potrebuje ministerstvo, tretí neviem čo," dodal Dubéci.

Čo sa týka novely Trestného zákona, parlamentná diskusia podľa Dubéciho nenahrádza odbornú diskusiu. 

Celý rozhovor z relácie Téma si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok