Dvojročný Carter prepísal históriu. Kým jeho rovesníci ťahajú káčera, on dosiahol základný tábor Mount Everestu

30.1.2024 05:00

Dvojročný Carter Dallas je zrejme najmladším človekom, ktorý kedy dosiahol základný tábor Mount Everestu, uviedol denník The Daily Telegraph. Britský chlapec "vystúpil" v októbri do tábora na južnej strane, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 5364 metrov, s pomocou svojich rodičov.

Carter Dallas
Foto: Profimedia
Dvojročný Carter Dallas v základnom tábore Mount Everestu

Chlapec výstup absolvoval na chrbte svojho otca Rossa, jeho matka Jade išla po ich boku. Doteraz najmladším človekom, ktorý dosiahol základný tábor Mount Everestu, bolo zrejme štvorročné dievča Zara pôvodom z Česka. Tá do základného tábora ale podľa svojho otca vystúpila vlastnými silami.

"Carter to zvládol lepšie ako ja a jeho mama. Obaja sme dostali ľahkú výškovú chorobu, ale on bol úplne v poriadku," povedal o výšľape otec dvojročného chlapca.

Otužujú a cvičia dýchacie techniky

"V dedinách pred základným táborom boli dvaja zdravotníci a testovali mu krv, aby zistili, či je v poriadku, jeho výsledky boli oveľa lepšie ako naše - boli ohromené. Na trek sme si kúpili bundy, jedlo a dva spacáky - v podstate sme to urobili z rozmaru. Do 24 hodín po pristátí v Káthmándú sme naň vyrazili," dodal.

Tridsaťpäťročný otec hovorí, že podľa neho boli na cestu dobre pripravení, pretože pravidelne cvičia "dýchacie techniky" a všetci vrátane Cartera otužujú. Rodina z Glasgowa je momentálne na ročnej ceste po Ázii.

Pozrite si archívnu reportáž o rekordoch z najvyššej hory sveta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok