Atraktívny battle zástancov kryptomien a tradičných foriem investovania. Kto vás presvedčil?

29.1.2024 14:34

Čo s vami viac rezonuje pri investovaní? Kryptomeny, či ste skôr zástancom tradičných investícii do akcií alebo dlhopisov? Pozrite si názory zástupcov obidvoch táborov, ktoré prezentovali na Investičnej konferencii televízie ta3.

Investičná konferencia
Foto: ta3

Generálny riaditeľ Fumbi Juraj Forgacs si myslí, že pri vnímaní kryptomien je problémom finančná gramotnosť. Podľa neho paradoxne aj medzi profesionálmi z bankového sektora. „Veľmi veľa ľudí z tradičného finančného sektora, z bánk nemá ani najmenšie porozumenie tomu, ako kryptomeny fungujú, prečo tu sú a aký je ich účel a tým pádom, aká je ich možná budúcnosť. Ja to vnímam, ako problém finančnej gramotnosti paradoxne, hoci sa jedná o profesionálov,“ povedal.

„Bitcoin je taká forma peňazí, ktorá je dokonale predvídateľná z hľadiska svojej technológie, je dokonale transparentná, vzácna, podobne ako zlato a globálne prenositeľná. Dokážete ju poslať kamkoľvek na svete za pár sekúnd a aj prijať. Momentálne bitcoin tvorí pár desatín percenta na svetovej peňažnej zásobe. Ak to má týmto spôsobom narásť na pár percent alebo dokonca v ďalekej budúcnosti na desiatky percent, tak samozrejme je tam najväčšia investičná príležitosť, akú človek vôbec môže mať,“ tvrdí. 

Pozitívny prístup ku kryptomenám sa snaží mať aj Národná banka Slovenska. „Snažíme sa byť otvorení, nie len ku kryptomenám, ale k inováciám na finančnom trhu vo všeobecnosti. Vnímame to tak, že tradičné formy investovania v podstate kedysi boli inovatívne, teraz sú už tradičné a postupne sa to posúva ďalej. Niečo, čo je teraz nové, tak o niekoľko rokov, desaťročí sa stane možno mainstreamom, takže snažíme sa trošku držať prst na pulze doby,“ potvrdil šéf odboru finančných technológií a inovácií v NBS Martin Budaj.

Trh s kryptomenou sa prečistí 

Najväčšia zmena pre krypto aktíva je v tejto dobe regulácia, ktorá prichádza v celej Európskej únii. Podľa Budaja sa trh prečistí a je to príležitosť pre seriózne spoločnosti. „Stretávame sa s tým, že investori nemajú dostatok informácií o tom, kto ponúka, čo ponúka a dnes je pomerne ťažké rozlíšiť serióznu spoločnosť, ktorá poskytuje služby v oblasti kryptoaktív od vyslovených podvodníkov,“ konštatoval.  

Dnes, ak chce spoločnosť poskytovať takéto služby stačí jej zápis v živnostenskom registri. Uviedol, že na trhu je zhruba 500 takýchto firiem. Regulácia by to všetko mala zmeniť a v budúcnosti, ak niekto bude chcieť poskytovať služby, ktoré sú spojené s kryptoaktívami, bude musieť získať licenciu od národného orgánu dohľadu, v prípade Slovenska to bude Národná banka Slovenska. 

Opačný názor na kryptomeny prezentoval Head of Erste Asset Management GmbH Pavol Vejmelka

„My investori do tých tradičných typov aktív, ako sú akcie, dlhopisy, prípadne nehnuteľností v týchto aktívach vidíme to podkladové aktívum. Rozumieme tomu aktívu a to je pre nás kľúčové. V prípade kryptomien to podkladové aktívum je dosť diskutabilné. Čo bude vytvárať tú hodnotu a tú pridanú hodnotu a pre týchto investorov, ktorí do kryptomien investujú,“ pýtal sa.

Ako ďalšie negatívum označil nesmerovanie k zelenej energii. Pri samotnom ťažení bitcoinu sa podľa neho spotrebúva energia na úrovni spotreby energie nie úplne malej krajiny. Podľa neho je kľúčové investovať hlavne do tradičných aktív, teda do toho, čomu rozumieme.

Radi investujeme do nehnuteľností 

Medzi tie tradičné aktíva patria aj nehnuteľnosti. Až 70 percent nehnuteľností na Slovensku nie je zaťažených hypotékou. „Do veľkej miery to ovplyvnila privatizácia štátneho bytového fondu po roku 1989, kedy sa milióny Slovákov stali vlastníkmi nehnuteľnosti a v podstate za veľmi málo peňazí sa stali zo dňa na deň milionármi,“ povedal prezident NARKS Ján Palenčár. 

Kým donedávna v súvislosti predovšetkým z nízkymi úrokovými sadzbami pri hypotékach sa oplatilo kupovať nehnuteľnosť, súčasná situácia sa mení. 

Podľa demografie bude na Slovensku do roku 2100 menej ako 4 milióny obyvateľov. Pripustil, že demografia má obrovský vplyv na vývoj realitného trhu. „Pokiaľ sa pozrieme na Slovensko, tak naozaj je mnoho miest a obcí, ktoré vymierajú a kde realitný trh, dnes, čo sa týka rezidenčného realitného trhu nefunguje, ale na druhej strane do týchto lokalít sa sťahujú ľudia so svojím sekundárnym bývaním, to znamená majú tam svoje rekreačné nehnuteľnosti,“ tvrdí. 

Odporúča investovať do nehnuteľností v lokalitách, kam sa ľudia sťahujú za prácou, štúdiom, kde je dlhodobá vízia, že budete mať dosť klientov na nájom alebo na kúpu. 

Boom realitných fondov 

Na trhu sú však aj ďalšie možnosti, ako investovať do nehnuteľností. Jednou z foriem sú realitné fondy.

„Na to, aby človek investoval do nehnuteľností nemusí mať desiatky alebo stovky tisíc eur, ale môže aj s menšou sumou peňazí investovať, dokonca pravidelne investovať, čo nahrádza aj určitú formu sporenia prostredníctvom realitných podielových fondov. Realitný podielový fond na základe zákona o kolektívnom investovaní združuje prostriedky jednotlivých investorov a za tieto prostriedky nakupuje práve nehnuteľnosti. Takže, ak si niekto kúpi podielové listy takéhoto fondu, de facto sa stáva nepriamo spolu podielnikom na všetkých nehnuteľnostiach, ktoré tento fond vlastní,“ vysvetľuje princíp týchto fondov riaditeľ odboru riadenia realitných fondov 365.invest Pavol Hajdu.

Pripomenul, že fond investuje do viacerých nehnuteľností, nie len do jednej a do nehnuteľností v rôznych segmentoch, čo výrazne znižuje rizikovosť takejto investície. 

Vplyv demografickej krivky na investície potvrdil aj generálny riaditeľ Fumbi Juraj Forgacs „Z hľadiska demografie by som chcel demystifikovať investovanie do akcií, pretože tu je neustále taká mantra, že čas je najlepší priateľ investora. Treba povedať, že čas je najlepší priateľ investora len v prípade, že populačná pyramída sa vyvíja takým spôsobom, že môže ekonomika rásť. Akonáhle populácia klesá v nejakom regióne, tak sa stále zužuje trh,“ konštatoval. 

Tvrdí, že v Európskej únii bude v roku 2050 asi o 40 až 50 miliónov menej ľudí v produktívnom veku. „Pokiaľ chcem investovať do európskych akcií s tým, že ten európsky trh bude rásť, tak musím zároveň súhlasiť s imigráciou v desiatkach miliónov ľudí, ktorá je veľmi ťažko zvládnuteľná,“ tvrdí s tým, že ani akcie nie sú zďaleka taká istota. 

Tretina zarába, tretina prerába

NBS robila reprezentatívny prieskum o úspešnosti investovania do kryptoaktív. Prieskum ukázal, že jedna tretina zarába, tretina prerába a tretina je buď niekde okolo počiatočné investície, alebo sa odmietli vyjadriť. „Sú tam príbehy o tom, ako niekto úžasne zbohatol, ale poznáme možno ešte viac príbehov ako ľudia pomerne veľa stratili,“ povedal šéf odboru finančných technológií a inovácií v NBS Martin Budaj. 

Dodal, že stratiť sa dá dvomi spôsobmi. Jedna vec je pohyb trhu, volatilita je v tomto prípade vysoká a druhou možnosťou, ako prísť o investície sú podvody. 

„Pri podvodoch to kryptoaktívum je len taká zásterka. Tie podvody sú okolo kryptoaktív aj okolo iných investícií, okolo čohokoľvek. Zaznamenávame len, že sú tam veľké straty, že pokiaľ je človek naozaj vyslovene „hamižny“ a chce rýchly výnos, tak máme prípady, ktorým sme sa venovali, kde stratili ľudia aj státisíce,“ dodal. 

Vo videu sa dozviete o rôznych formách podvodov pri investovaní a aká je najlepšia investičná nehnuteľnosť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok