Vyhrá bývalý premiér alebo minister zahraničia? Prvé kolo voľby prezidenta majú Fíni za sebou

ta3/čtk
28.1.2024 21:50

Do druhého kola prezidentských volieb vo Fínsku postúpili bývalý premiér Alexander Stubb a niekdajší minister zahraničia Pekka Haavisto.

Kandidáti na prezidenta Fínska
AP
Zľava Alexander Stubb a Pekka Haavisto (vpravo)

Sčítaných 99 percent hlasov

Vyplýva to z takmer kompletných výsledkov hlasovania, ktoré v nedeľu večer zverejnila verejnoprávna stanica Yle. V prvom kole prezidentských volieb vedie po sčítaní viac ako 99 percent hlasov so ziskom 27,1 percenta hlasov Stubb, Haavisto je druhý, hlasovalo za neho 25,8 percenta voličov.

Tretí bude súčasný predseda parlamentu Jussi Halla-Aho z nacionalistickej Strany Fínov s 19 percentami hlasov. O post hlavy štátu sa uchádzalo deväť kandidátov, vrátane troch žien. Vzhľadom na to, že nikto nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, rozhodnú obyvatelia krajiny o budúcom prezidentovi 11. februára v druhom kole volieb.

Pozrite si krátku reportáž k fínskym voľbám:

Vyššia účasť

Účasť v tohtoročnom prvom kole prezidentských volieb bola vyššia, ako pred šiestimi rokmi, keď Fíni poslali do prezidentského paláca Sauliho Niinistöa. Ten teraz po dvoch funkčných obdobiach už kandidovať nemohol. Kým minule sa k prvému kolu prezidentských volieb v severskej krajine vypravilo 69,9 percenta voličov, teraz ich hlasovalo 74,9 percenta, poznamenala Yle. Viac ako 44 percent oprávnených voličov tiež využilo možnosť predčasného hlasovania.

Témy kampane: NATO a Rusko

Hlavnými témami predvolebnej kampane boli nová úloha Fínska ako člena Organizácie Severoatlantickej zmluvy, kam krajina vstúpila po ruskej invázii na Ukrajinu. Druhou témou je situácia na fínsko-ruskej hranici, ktorú Helsinki uzavreli kvôli rastúcemu počtu utečencov z tretích krajín.

Podľa Fínska za problémami na hraniciach stojí Moskva. Zahraničná a bezpečnostná politika patrí medzi kľúčové ústavné kompetencie fínskeho prezidenta, pripomenuli agentúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok