Prechádzka so psom sa zmenila na útok medvedice. Peter súboj so šelmou ustál, no čelil trestnému stíhaniu (reportáž)

ta3/Peter Revús
28.1.2024 05:45 , Aktualizované: 28.1.2024 08:54

Pred polrokom Slovensko zasiahol prípad Petra, ktorého napadol medveď pri Sučanoch. Zachoval duchaprítomnosť a šelmu skolil. Po ukončení vyšetrovania sa Peter, spolu so štábom ta3, na miesto incidentu vrátil.

Medvedica zastrelená pri Sučanoch 14. júla 2023
Archív Petra Fačka

Útok medveďa

Peter Fačko mal pri sebe legálne držanú zbraň a dobre spravil. Keď bol na prechádzke s psom v júli 2023, cestu mu nad obcou Sučany skrížila 18-ročná medvedica. Dva varovné výstrely nestačili, preto nasledovalo ďalších desať, ale už priamo na útočiacu šelmu. “Chcel som ju odplašiť, no zareagovala úplne opačne,“ skonštatoval Fačko.

Celú reportáž si môžete pozrieť tu, text pokračuje pod reportážou:

Policajné vyšetrovanie

Keďže medveď je zákonom chránený živočích, začalo sa okamžite vyšetrovanie. Za usmrtenie medveďa hrozí dvojročný pobyt za mrežami. Polícia po polroku vyšetrovania vyhodnotila, že sa nebezpečenstvo v danom prípade nedalo odvrátiť iným spôsobom. “Nakoľko skutok nie je trestným činom, v zmysle Trestného poriadku bolo trestné stíhanie v polovici decembra zastavené,” informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Návrat na miesto činu

Redaktor ta3 Peter Revús prípad pozorne sledoval a pravidelne sa informoval o postupe vyšetrovania. Vzhľadom na oslobodzujúci verdikt, Peter Fačko súhlasil s návratom na miesto činu.

“Takže tu je to miesto, kde sa to odohralo, ja som prichádzal z tej strany zhora," ukazuje miesto kde došlo k osudnému stretu.

Anketa

Stretli ste sa už niekedy v lese s medveďom?

Nie
- %
Áno
- %
Stretol/la, ale iba v zoo
- %
Nechodím do lesa
- %
Ešte nie, no chcel/a by som
- %
Celkovo hlasov: 700

Pudová streľba

Osemnásťročná medvedica sa postavila proti nemu a začala sa približovať. “Pes bol predo mnou, čiže ten kontakt bol medvedica - pes. No a v podstate tu, ako som vystrelil ten výstražný výstrel, tak ona zaútočila,” približuje Peter kritické momenty a ukazuje miesto útoku.

O inštiktívnej streľbe svedčí, že z celého vystreleného zásobníka, medveďa zasiahol len jednou ranou.

“Ako keby som ju odpálil z nejakej štartovacej čiary, no a potom to už bola len pudová streľba, kedy som od pása bez mierenia strieľal,“ dodáva pre redaktora ta3.

Pozrite si tiež reláciu Pozrime sa na to, v ktorej sme sa venovali téme strieľania medveďov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok