Sú ženy ako investorky šikovnejšie? Odborníčky na financie v tom majú jasno

ta3
27.1.2024 13:37

Podľa rôznych štúdií majetok žien v nasledujúcom období porastie celosvetovo až o 5 miliárd eur ročne, pričom najväčší nárast sa očakáva v Európe. Je za tým schopnosť žien lepšie vyhodnotiť riziká alebo len dedia bohatstvo po svojich manželoch?

Investičná konferencia
ta3

Podľa výkonnej riaditeľky úseku dohľadu a ochrany finančného spotrebiteľa NBS Júlii Čillíkovej majú muži väčší rizikový apetít. „Viac si veria, že sú múdrejší a šikovnejší. Ženy radšej držia portfólio do splatnosti, čím na konci dňa zarobia viac. Ale myslím si, že úplne kľúčové, neberúc do úvahy, či je to žena alebo muž je to, aby mali všetci dobré finančné vzdelávanie a teda vzdelávanie vo všeobecnosti a potom, aby mali rovnaké zaobchádzanie pri príjmoch,“ povedala na úvod Investičnej konferencie televízie ta3.

Dodala, že na to, aby sme mohli investovať, musíme vedieť zarobiť a na to, aby sme vedeli zarobiť, musíme mať nejaké vzdelania a predpoklady. Zároveň uviedla, že najlepšie vzdelávateľnou časťou obyvateľstva sú deti a študenti. „To je jediný interval v ľudskom živote, kde je človek hodený do toho systému a naozaj sa musí vzdelávať. Dobre vieme, že vzdelávanie v treťom veku alebo rekvalifikácia v našich krajinách trochu zlyháva a to sebavedomie, že ja mám dostatočné vedomosti a nemusím sa nič nové učiť, je vyššie než skutočná realita,“ povedala.

Bohatstvo sa presúva

Investičný riaditeľ fondu firemného nástupníctva ADAX David Fogad otvoril zaujímavú tému o redistribúcii bohatstva medzi pohlaviami. Generácia Američanov, ktorá sa dostáva do dôchodkového veku drží podľa neho obrovský kapitál. „Je to najbohatšia demografická skupina, najbohatšia skupina Američanov, ktorá sa zviezla na vlne rastu akciového trhu. Je to generácie Američanov, ktorá vo veľkom začala investovať, majú nakúpené akcie, vlastnia veľmi veľa nehnuteľností,“ povedal.

Keďže muži štatisticky zomierajú skôr, majetok následne prechádza do rúk žien. „Teraz sa dokonca očakáva, že do roku 2030 tak väčšina majetku tejto generácie prejde na ženy a je to 30 biliónov dolárov,“ povedal s tým, že na Slovensku a v Čechách je vzhľadom na to, že podnikať bolo možno až v 90.rokoch, situácia iná.

Spomenul štúdiu NextŽeny, ktorú s výskumnou agentúrou SC&C uskutočnila spoločnosť HAVEL & PARTNERS a ktorá skúmala prechod majetku 100 najbohatších Čechov a Češiek, prípadne Slovákov a Sloveniek. „Skúmali tiež situáciu v top 10 najväčších rodinných firmách a vyšlo im, že v prípade náhleho dedičstva, to znamená, že keď to preženiem, že by zrazu tí miliardári zo dňa na deň zomreli, tak 70 percent majetku 100 najbohatších ľudí prejde do rúk žien - ich partneriek a dcér. Na Slovensku je to 65 percent. Čo sa týka firiem, tak u top 50 najväčších rodinných firiem, tak tie firmy sú z 90 percent vlastnené mužmi, ale v prípade ich smrti 75 percent ich majetku prejde na ženy. To znamená, že v nasledujúcich 10 rokoch budeme svedkami veľmi veľkých presunov majetku,“ uviedol.

Jana Brodani, výkonná riaditeľka Asociácie pre kapitálový trh Českej republiky sa dlhodobo venuje aj téme dôchodku žien. Táto problematika ju zaujala pred 15 rokmi keď natrafila na prekvapivú štatistiku o ohrození ľudí v dôchodku.

„Čo sa týka českých dôchodcov, tak patria medzi najmenej ohrozených chudobou v Európe. Ale keď sa to rozdelí genderovo, tak z pohľadu žien, tie patria medzi najviac ohrozené chudobou v Európe za Českú republiku. Tak to bolo také to, že asi tam niekde je nejaký problém,“ povedala.

Dôvody, prečo sa do investovania púšťajú muži a prečo ženy sú podľa jej slov rozdielne. „U mužov tou najväčšou motiváciou bola výška výnosu. U žien to bolo najviac to, aby tá investícia bola bezpečná. A to sú vlastne dva trošku odlišné prístupy, ktoré ale majú dôsledky v konkrétnych krokoch,“ dodala.

Šéfredaktorka Magazínu X Monika Hamed konštatovala, že len vzdelaný investor je úspešný investor. A o edukáciu sa snažia aj formou magazínu o investovaní, kde prinášajú relevantné informácie od odborníkov a snažia sa tým pádom otvárať dvere do sveta investícii aj novým záujemcom.

Podľa ich štatistík vo vekovej kategórii od 18 do 35 rokov majú ženy investorky až o 41 percent viac zainvestované ako muži. „Veľmi nás to povzbudzuje, že sa nám darí motivovať práve mladšie ženy, aby sa na to investovanie pozreli zblízka, vyhľadali si rôzne príležitosti a musím povedať, že nie sú úplne konzervatívne. Práve je medzi nimi veľa dynamických investoriek, ktoré majú zainvestované do akcií,“ povedala.

O svoje skúsenosti s pôsobením na povestnej Wall Street sa podelila Kateřina Zychová zakladateľka a výkonná riaditeľka skupiny Verdi. Banky, v ktorých pôsobila, boli podľa nej múdre v tom, že podporovali minoritu, diverzitu. „Videli, že keď sa zmieša um a dá sa šanca ľuďom, ktorí sú namotivovaní, tak sú z toho potom výborné výsledky,“ tvrdí. Najprv pôsobila v londýnskej banke odkiaľ sa presunula do New Yorku.

V Amerike je podľa nej lepšia šanca uspieť, pretože banky rešpektujú kvóty a chcú mať dobrý mix aj v rámci minorít pretože podľa rôznych štúdií mix kolektív podáva lepší výkon.

Vo videu sa dozviete prečo vo Švédsku investuje do fondov 90 percent dospelej populácie a 70 percent detí do 18 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok