V Česku sa im darí. Posledné nosorožce biele severné sú pod drobnohľadom vedcov, môžu zabrániť vyhynutiu druhu

ta3/čtk
25.1.2024 05:00

Samice Fatu a Nájin, ktoré sa narodili v ZOO Dvůr Králové a ktoré sú posledné známe zástupkyne nosorožcov bielych severných, sú v kenskej rezervácii Ol Pejeta spokojné. V stredu to povedal Samuel Mutisya, ktorý má v Ol Pejete na starosti výskum a ochranu prírody.

Nosorožec
Facebook/Villas & Resorts

Medzinárodný vedecký tím BioRescue, ktorý sa snaží tento poddruh zachrániť pred vyhynutím a ktorého súčasťou sú aj Česi, v stredu v Berlíne oznámil zásadný pokrok: do troch rokov by sa mohlo narodiť mláďa nosorožca bieleho severného.

Pod ochranou

"Fatu a Nájin sa darí dobre," povedal Mutisya. "Majú nepretržitú ochranu 24 hodín denne," uviedol. Strážcovia podľa neho sprevádzajú samice na každom kroku.

To, že rezervácia Ol Pejeta hostí posledné dva kusy nosorožcov bielych severných, považuje Mutisya za niečo mimoriadne. "Je to veľká zodpovednosť," povedal. Zodpovednosť má podľa neho tiež ľudstvo, aby sa postaralo o prežitie tohto poddruhu nosorožca bieleho. "Každý deň, keď nič neurobíme, je krokom k ich vyhynutiu," poznamenal.

Mutisya v stredu v Berlíne na tlačovej konferencii BioRescue neskrýval optimizmus, keď hovoril o výsledkoch, ktoré vedci v spojení s ochrancami doposiaľ dosiahli.

Prvý pokus úspešný

To, že sa vedcom podarilo dosiahnuť prvú graviditu s embryom nosorožca, konkrétne nosorožca bieleho južného, považuje za úspech tiež vedúci medzinárodných projektov ZOO Dvůr Králové Ján Stejskal.

"Tento krok bol nevyhnutnou podmienkou na to, aby sme sa teraz mohli pokúsiť o embryotransfer s embryom nosorožca bieleho severného. A ak sa aj ten podarí, tak potom už v dohľadnej dobe sa narodí mláďa nosorožca bieleho severného, teda najohrozenejšieho nosorožca súčasnosti," povedal.

Narodenie nosorožca bieleho severného je podľa Stejskala možné očakávať približne o dva až tri roky. "Je to optimistický odhad, pretože gravidita u nosorožca trvá 16 mesiacov, takže by všetko muselo klapať. Ale dúfame, že za tie tri roky by už naozaj mláďa nosorožca bieleho severného mohlo byť na svete," povedal. Jeho menej optimistickí kolegovia počítajú s horizontom až piatich rokov.

Posledné dva nosorožce biele severné - Fatu a Nájin

O prežitie nosorožcov bielych severných sa postarajú samice príbuzného poddruhu nosorožcov bielych južných. Tie v projekte zaujmú úlohu náhradných matiek pre odnášanie plodov nosorožcov bielych severných.

"Samozrejme sa budeme snažiť, aby sa nové mláďa severného bieleho nosorožca narodilo ešte kým žijú Fatu a Nájin, teda posledné dve známe samice nosorožca bieleho severného, ktoré sú teraz na svete," povedal Stejskal. Ak by sa ale stalo, že obe samice, ktoré samé mláďa odnosiť nemôžu, uhynú skôr, aj tak to podľa Stejskala stojí za všetku snahu. Považuje navyše za záväzok pre ľudstvo, aby sa títo nosorožci opäť rozšírili po strednej Afrike, kde v minulosti žili.

Stojí to za pokus

"Severný biely nosorožec sa dostal na okraj vyhubenia iba kvôli ľuďom. Je to kvôli dopytu po rohovine predovšetkým vo východnej Ázii. Nejde o nejaký evolučný tlak," povedal Stejskal o dôvodoch hroziaceho zániku poddruhu.

"Občas je nám vyčítané, že je to veľmi drahé, ale keď sa pozrieme, za čo všetko sú dnes ľudia schopní míňať, tak tieto peniaze, a bavíme sa v rádoch miliónov eur, ktoré sú vynaložené na záchranu severného bieleho nosorožca, sú z môjho pohľadu vynaložené za správnym účelom," zdôraznil.

Stejskal zároveň upozornil, že vedecká a technologická infraštruktúra, ktorá v mene záchrany nosorožcov bielych severných už vznikla, poslúži aj ďalším projektom. A to nielen tým na ochranu prírody, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok