Experti o Ficovi na Ukrajine pre ta3: Zachoval sa ako člen Únie, no vyvoláva zmätok aj na strane Ruska

24.1.2024 18:10

O tom, čo Robert Fico sľúbil Kyjevu, ale aj o vzťahoch medzi Slovenskom a Ukrajinou nám v rozhovore porozprával bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš. O informovaní o vojne na Ukrajine sme sa rozprávali s Jiřím Justom, politológom a publicistom žijúcim v Moskve.

DSC03225.JPG
Tlačový odbor Úradu vlády SR
Premiér Robert Fico na návšteve Ukrajiny v Užhorode.

Pragmatické partnerstvo medzi Ukrajinou a Slovenskom a spolupráca namierená k obnoveniu územnej celistvosti Ukrajiny. Aj na tom sa dohodol premiér Robert Fico s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhalom. 

Bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš v rozhovore pre ta3 povedal, že tento týždeň bol vzhľadom na vzťahy strednej Európy a Ukrajiny "veľmi dôležitý". V pondelok navštívil Kyjev poľský premiér Donald Tusk a v stredu sa v Užhorode Fico stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Prekvapujúci záver stretnutia

"Slovenská návšteva pútala mnoho pozornosti kvôli výrokom premiéra pred ňou. Napokon skončila štandardne, otvorene a prekvapujúco pozitívne. Výsledky tak možno hodnotiť priaznivo, jednak ako sa Slovensko zachovalo k svojmu susedovi. Premiér dal svoje predstavy o konflikte bokom a zachoval sa ako člen EÚ, keď povedal, že Slovensko nebude blokovať podporu Ukrajiny zo strany EÚ," opísal stretnutie premiérov Demeš.

Dodal, že z pohľadu komerčnej oblasti zbrojného priemyslu bude Slovensko Ukrajinu podporovať. "Nebyť tých predchádzajúcich vyjadrení, myslím si, že by to bolo pozitívne hodnotené," vysvetľoval.

Dôležitý signál

Dôležitý bol podľa neho tiež signál, že na návštevu pricestovali aj ministri obrany, zahraničných vecí a podpredseda vlády Peter Kmec, ktorý ma na starosti európske záležitosti.

"Veľkú šarapatu v imidži krajiny" nám podľa Demeša robia vyhlásenia Fica – to nám podľa jeho slov "vstupuje do života, nerobí nám to dobre, nielen vo vzťahu k Ukrajine, ale aj k partnerom NATO“.

Komplikácia vzťahov

Vyjadrenia o Ukrajine podľa neho komplikujú aj vzťahy s Vyšehradskou štvorkou, ktoré vraj chladnú. “Pre našu diplomaciu bude dôležité, aby si upratali v tom, čo hovorí premiér pre svojich voličov, a čo hovorí partnerom. Toto sa jednoducho nedá dlhodobo kombinovať a premiér je stále vo volebnom švungu," ozrejmil.

Zľahčovanie konfliktu bola podľa Demeša hrubá chyba. Keď sa vojna skončí, môžeme z rekonštrukcie Ukrajiny ťažiť výhody.

Užitočnosť Rusku

Politológ žijúci v Moskve Jiří Just prezradil, že návšteva Ukrajiny slovenským premiérom čiastočne rezonovala, "skôr však rezonovali negatívne slová o Ukrajine, keď sa vymedzil voči Ukrajine a spochybňuje suverenitu, to ruské médiá, obzvlášť tie propagandistické, s chuťou zdôrazňujú a šíria."

Návšteve Ukrajiny sa čiastočne venovali aj ruské médiá. "Pre ruskú propagandu návšteva nedopadla príliš dobre, pretože Fico uznal územnú suverenitu Ukrajiny podpísaním deklarácie, že by Ukrajina mala existovať v hraniciach z roku 1991, čo Rusko principiálne odmieta," zhrnul Just. Podľa neho potrebuje ruská propaganda skôr Fica, ktorý má proruské postoje, v opačnom prípade neinformujú.

Fico vyvoláva zmätok

"Postoj Fica vyvoláva zmätok aj na ruskej strane, pretože jeho nálepka, že ide o proruského premiéra, ktorý je premiérom členskej krajiny EÚ, a na druhej strane potom podpíše dohody, sú akoby z veľkej knihy EÚ a NATO," tvrdí Demeš. Takýto rozdiel medzi názormi, slovami a skutkami v slovenskej diplomacii dlho Demeš podľa vlastných slov nezažil.

V Rusku Fica radi citujú a berú ho ako proruského lídra, myslí si Just. 

Rozhovory v relácii Svet dnes si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok