Rovnaké platy, čas s rodinou aj relax. To by mohol priniesť štvordňový pracovný týždeň. Podľa Machunku na to Slovensko pripravené nie je

ta3
23.1.2024 20:44 , Aktualizované: 23.1.2024 20:56

Slovensko by mohlo patriť ku krajinám, ktoré začnú experimentovať so štvordňovým pracovným týždňom. Na túto tému v relácii Téma dňa diskutovali Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR, Andrea Turčanová (KDH), Michal Stuška (Smer-SD) a Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Robert Fico túto novinku oznámil na svetovom ekonomickom fóre v Davose. Znamená to, že budeme mať za menej práce rovnaké platy? Podľa Rastislava Machunku z asociácie zamestnávateľských zväzov a združení na to Slovensko zatiaľ nemá.

Viac relaxu

Turčanová tvrdí, že v programe KDH mali ukotvený štvordňový pracovný týždeň. Túto myšlienku podľa nej hnutie stále víta. "Pomohol by rodinám, aby viac času trávili spolu a aby mali aj viac relaxu," uviedla. K tejto téme musí byť podľa nej veľká spoločenská diskusia, pretože v niektorých segmentoch, ako polícia alebo nemocnica, si to predstaviť nevie.

"Keď ľudia pracujú menej, vedia, čo musia stihnúť a snažia sa pracovať produktívnejšie," dodala.

Modernizácia technológií

"Je dobré, že sa táto téma dostáva do verejných diskusií. Ukotvenie máme v industriálnej ére a nevieme si predstaviť nič iné ako osemhodinový pracovný týždeň, no už sme v digitálnej ére. Problém je, že starne pracovná sila a klesá pôrodnosť. Technologický vývoj nás dotlačí, aby sme pracovali menej času," myslí si Uhlerová. Podľa nej to však môže podnietiť aj modernizáciu technológií, ktoré môžu postupne nahrádzať ľudskú pracovnú silu. "Boli by vyššie náklady, ale i zvýšená produktivita práce," vysvetlila. 

Je podľa nej mýtus, že v nepretržitých prevádzkach nie je takýto experiment možný. V iných krajinách, ako napríklad Nemecko, Francúzsko, to podľa Uhlerovej funguje. "Pri štvordňovom režime by bola nepretržitá prevádzka tiež," vyslovila.

Pomoc štátu

Stuška tvrdí, že musíme vnímať, že táto téma je experiment a bude potrebovať sociálny dialóg. "Treba to analyzovať a diskutovať o tom," myslí si.

Podľa slov Stušku musí mať Slovensko cieľ a ambíciu. "Musíme hovoriť o tom, aby to bolo jedného dňa plošné. Nejdeme meniť zákonník práce hneď zajtra. Diskusie prebehnú aj o verejných zdrojoch a pomoci štátu."

Skrátenie pracovného týždňa a zachovanie rovnakých platov by mohlo znamenať, že Slováci zarobia o 20 % viac ako v päťdňovom pracovnom týždni.

Na experiment nie sme pripravení

"Treba povedať, že nie sme pripravení na štvordňový pracovný týždeň. Ak by sa skrátil čas a zachovali platy, na to finančne nemáme," tvrdí Machunka.

Spoločnosť podľa neho nie je nastavená na technologické novinky, ktoré by ľudia dychtivo vyhľadávali, to je tiež výkričník pri štvordňovom pracovnom týždni. "Nie je priestor na znižovanie pracovného času. Dnes nám chýba viac ako 100-tisíc zamestnancov," vysvetlil Machunka.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok