Petícia za odchod Šimkovičovej má viac hlasov ako SNS vo voľbách, Fico jej verí. Prekonala Matoviča, to už je čo povedať, reaguje Šimečka

23.1.2024 12:01 , Aktualizované: 23.1.2024 14:16

Petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej už podpísalo viac ľudí ako získala SNS hlasov v parlamentných voľbách. Výzvu podporilo vyše 168-tisíc ľudí, kým strana Andreja Danka v septembri dostala 166 995 hlasov. Šimkovičová je vo vláde nominantkou SNS.

Bez názvu.png
TASR/František Iván, Baumann
Líder PS Michal Šimečka a ministerka kultúry Martina Šimkovičová

Šimečka o petícii

Na tlačovej konferencii SaS, KDH a PS zaznela v utorok okrem protestov, nehody Andreja Danka (SNS) aj téma petície za odstúpenie ministerky kultúry.

Predstavitelia opozičných strán poukázali na množstvo podpisov za jej odvolanie. Zhodli sa tiež, že jej kroky nie sú správne a o ďalšom postupe budú ešte ako parlamentná opozícia rokovať.

"To, čo predvádza pani Šimkovičová, je nehorázne, nemá to s kultúrou absolútne nič spoločné. Je to plné nenávisti voči všetkým, ktorí nezdieľajú jej názor, špeciálne voči menšinám. Toto je naozaj tragédia pre slovenskú kultúru. Je to historicky najviac podpisov. Prekonala Igora Matoviča, a to už je čo povedať," uzavrel Michal Šimečka.

Rezort podáva trestné oznámenie

Ministerstvo kultúry SR podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie. Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu MK Lukášom Machalom, má podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi.

"Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument.

Fico podporuje Šimkovičovú

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril plnú podporu ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády.

Petíciu považuje Fico za bežný politický nástroj. "Ak niekto zbiera podpisy, my mu v tom zabrániť nemôžeme. My na rozdiel od minulej vlády rešpektujeme petičné právo. Nevidím dôvod na to, aby sme vyvodzovali akúkoľvek mieru zodpovednosti voči ministerke," podotkol. Šimkovičová podľa premiéra plní program vlády.

Pridal sa k petícii

K výzve na odstúpenie ministerky Šimkovičovej sa pripojil aj Akademický senát Vysokej školy múzických umení. Podľa neho rezort kultúry vykonáva "likvidačné kroky" bez dialógu s kultúrnou obcou. Vidí v tom snahu o ovládnutie umeleckých fondov aj mediálny politický vplyv.

"Ako členovia akademického senátu FTF VŠMU nemôžeme mlčať, keď sa pred našimi očami odohráva pokus o systémovú deštrukciu fungujúcich umeleckých a kultúrnych inštitúcií, od ktorých je závislý celý rad jednotlivcov, organizácií a v neposlednom rade aj budúcnosť našich študentov a študentiek," píše v stanovisku senát.

Vyjadrenie VŠMÚ

"Homofóbne, dehonestujúce vyjadrenia ministerky kultúry smerom k menšinám navyše nepatria do výbavy politického predstaviteľa členskej krajiny Európskej únie. Máme teda opodstatnené pochybnosti o tom, či súčasná ministerka kultúry skutočne zastupuje kultúrnu obec alebo bola na túto pozíciu dosadená, aby proti kultúrnej obci bojovala," píše škola s tým, že odmieta akýkoľvek politický vplyv v kultúre a v umení.

Pozrite si archívnu reportáž k petícii z 22. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok