Duterte sa ospravedlnil za urážky, Obama sa s ním nakoniec stretol

TA3 TASR
7.9.2016 23:03

Americký prezident Barack Obama sa v rámci svojej historickej návštevy Laosu nakrátko stretol s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem. Schôdzka sa konala popri summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

Interakcia medzi oboma lídrami naznačuje, že bilaterálne vzťahy Spojených štátov a Filipín sú pevné, skonštatoval filipínsky minister zahraničných vecí Perfecto Yasay. Detaily týkajúce sa obsahu ich rozhovoru však neboli bezprostredne známe. Biely dom stretnutie prezidentov zatiaľ oficiálne nepotvrdil.

Obama a Duterte sa mali pôvodne stretnúť už v utorok, americký prezident však schôdzku odvolal vzhľadom na skutočnosť, že Duterte ho deň predtým nazval "sukin syn", varujúc, aby sa ho nevypytoval na protizákonné, mimosúdne zabíjanie osôb podozrivých z užívania alebo predávania drog na Filipínach.

Duterte vyslovil v utorok nad svojím výrokom poľutovanie s tým, že jeho "neprimerané odpovede" na otázky istého novinára "vyvolali obavy a znepokojenie", pričom ho mrzí, že vyzneli ako osobný útok na amerického prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok