Nespokojní učitelia chystajú štrajk, odbory ich nepodporia

TA3 SITA
7.9.2016 16:44

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa nezúčastní na stupňovanom štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Odbory sú totiž viazané kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa a na tento rok teda uplatňujú sociálny zmier.

Rozhodnúť sa majú členovia individuálne

Zväz však zároveň nechá rozhodnutie o účasti na štrajku na svojich členoch. Tento protest je totiž o jednotlivcovi a každý jednotlivec má právo vyjadriť svoj postoj. Na brífingu to povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Ondek uviedol, že odborový zväz privítal zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov v školstve od 1. septembra o šesť percent. Nie je to však zvýšenie, ktoré spĺňa požiadavky Deklarácie odborového zväzu a partnerských organizácií.

Predseda odborov dodal, že na druhej strane vychádzajú aj z toho, aká je podpora u ostatnej verejnosti. Pripomenul, že školské odbory sú členom Konfederácie odborových zväzov SR. Plánované 25-percentné zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov podľa Ondeka môžu školské odbory presadiť, ak budú mať podporu aj ostatných nevýrobných zväzov v Konfederácii odborových zväzov.

Kritické finančné ohodnotenie

Ondek pripomenul, že ešte v máji v návrhu kolektívnej zmluvy na rok 2017 školské odbory cez Konfederáciu odborových zväzov v hlasovaní úspešné neboli. Návrh na 25-percentné zvýšenie taríf pedagogických a odborných zamestnancov vtedy totiž neprešiel a prešiel návrh na 10-percentné zvýšenie platov pre všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy.

Za veľmi kritické v školstve považujú odbory súčasné finančné ohodnotenie nepedagogických zamestnancov. Ondek na záver dodal, že ešte tento mesiac sa má začať kolektívne vyjednávanie o zmluve vyššieho stupňa pre rok 2017. Ak nebudú naplnené požiadavky z Deklarácie a kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, školské odbory nevylučujú protesty. Za krajný prostriedok považujú štrajk.

Štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov je pripravený od 13. septembra prejsť zo štrajkovej pohotovosti do novej formy štrajku. Iniciatíva pritom presadzuje požiadavky, za ktoré začiatkom tohto roka už učitelia štrajkovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok