Lietadlo s Demitrom padlo pred 5 rokmi. Za nešťastie mohol pilot

TA3 TASR
7.9.2016 12:12

Hokejový džentlmen či kúzelník s pukom. Taký bol Pavol Demitra. Uplynulo už päť rokov od tragického leteckého nešťastia hokejistov Jaroslavľu.

Prežil jediný človek

V stredu 7. septembra uplynie päť roky od tragickej leteckej udalosti, pri ktorej zahynul slovenský hokejista Pavol Demitra. Pri ruskom meste Jaroslavľ sa zrútilo lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal celý tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL.

Z posádky (8) a pasažierov (37) prežili nehodu len dve osoby. Jednou bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80 percentách povrchu tela, ale 12. septembra 2011 na ich následky zomrel. Prežil tak len palubný inžinier Alexander B. Sizov.


Stroj moskovských čartrových aerolínií Jak Servis sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Sizov, jediný živý aktér tragédie, poprel, že by lietadlo počas osudného letu malo technické problémy. Testy lietadla Jak-42 potvrdili, že haváriu spôsobila chyba pilota.

Zahynuli aj českí hokejisti

Experti ukončili 18. októbra 2011 sériu leteckých skúšok, ktoré plne potvrdili, že jeden z pilotov počas vzletu na letisku brzdil. Na odletovej dráhe letiska sa našli stopy, podľa ktorých stroj prestal brzdiť až v poslednej chvíli. Lietadlo Jak-42 sa odlepilo od zeme až 400 metrov od konca odletovej dráhy. Po náraze do rádiomajáku sa vzápätí zrútilo a v jeho troskách našlo smrť 44 ľudí. Pri páde lietadla zahynuli aj traja českí hokejisti Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.

Pri Jaroslavli v osudnú chvíľu zomrel aj Demitra. Populárny útočník počas bohatej kariéry zažil množstvo hokejových úspechov, ale fanúšikovia a hokejová verejnosť si ho pamätajú aj pre okamihy smútku a dojatia. PavolDemitra 9. mája 2011 plakal, keď sa definitívne lúčil s reprezentačným dresom. O štyri mesiace neskôr plakalo za ním Slovensko i kus hokejového sveta. Pri leteckom nešťastí zahynul príkladný športovec a otec dvoch malých detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok